Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Cultuurhuis Rozet in Arnhem krijgt BNA-prijs voor beste gebouw

Het cultuurhuis Rozet in Arnhem, een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten, is bekroond met de prijs van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) voor het Beste Gebouw 2014. De jury van het Beste Gebouw, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, koos Rozet uit zeven genomineerden, waaronder het Rijksmuseum dat naar een ontwerp van Cruz en Ortiz werd uitgebreid, het vernieuwde Museumkwartier in Den Bosch en de verbouwde Boerderij Friesland (IJlst). „Rozet is onmiskenbaar een icoon en een aanjager binnen de stadsontwikkeling”, aldus het juryrapport. „Het publiek voelt zich duidelijk thuis in het ‘Arnhems blonde’ gebouw dat van acht uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds leeft.” De publiekprijs van de BNA-prijs Beste Gebouw 2014 ging naar Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht, ontworpen door TenbrasWestinga/Interieur en Stedenbouw. De BNA-prijs Beste Gebouw werd voor de negende keer toegekend. (NRC)