Mogelijk geen bemiddelingskosten meer bij huur van kamer

Met het wetsvoorstel moet er een einde komen aan de hoge vergoedingen voor bemiddelingskosten die commerciële bemiddelingsbureaus vaak vragen, vooral aan studenten.
Met het wetsvoorstel moet er een einde komen aan de hoge vergoedingen voor bemiddelingskosten die commerciële bemiddelingsbureaus vaak vragen, vooral aan studenten. Foto ANP / Erik van 't Woud

Huurders van kamers en etages hoeven straks geen bemiddelingskosten meer voor hun woonruimte te betalen, als die bemiddelaar zowel namens de huurder als de verhuurder handelt. Zo moet er een einde komen aan de hoge vergoedingen voor bemiddelingskosten die commerciële bemiddelingsbureaus vaak vragen, vooral aan studenten.

De ministers Ivo Opstelten (Justitie) en Stef Blok (Wonen) sturen vandaag een wetsvoorstel hierover voor advies naar meerdere instanties. De ministers willen zo de kamerhuurder beschermen, na klachten over excessieve huurkosten.

Voor andere soorten woningen, zoals gehele huurwoningen, konden al geen bemiddelingskosten meer van de huurder worden gevraagd.