Wachten op de golfmiljoenen

De nieuwe eigenaar van Golfbaan Naarderbos moet 5,8 miljoen euro betalen. Daar komt nu per dag 10 mille bij.

Golfbaan Naarderbos ging twee keer failliet, na de tweede keer werd Grontmij eigenaar.
Golfbaan Naarderbos ging twee keer failliet, na de tweede keer werd Grontmij eigenaar. Foto Koen Suyk

Elke dag wordt Golfbaan Naarderbos 10.000 euro meer waard. Niet doordat de achttien holes aan het Gooimeer ineens zo gewild zijn. De golfbaan werd afgelopen zomer verkocht voor 5,8 miljoen euro, maar de kopers hebben nog steeds niet afgerekend. Daarom moeten ze sinds afgelopen donderdag 10.000 euro bijleggen voor elke dag dat ze niet betalen.

Dat bepaalde de rechter nadat de verkoper, ingenieursbureau Grontmij, een kort geding om betaling af te dwingen had gewonnen.

Grontmij verkocht Naarderbos – aangeprezen als „dé golfbaan in het Gooi” – aan vennootschap Flevo Invest, die bestaat uit een groep private investeerders. In juli vorig jaar tekenden zij de koopovereenkomst. Dat was goed nieuws voor Grontmij, want dat had de golfbaan eigenlijk nooit echt willen hebben – toen Naarderbos in 2011 voor de tweede keer failliet ging, besloot Grontmij, eigenaar van de grond, het complex bij gebrek aan kopers zelf te exploiteren. Maar golf is geen logische bedrijfsactiviteit voor een ingenieursbureau, vindt het zelf. Ook voor de golfers leek de overname gunstig: de nieuwe eigenaren zouden het complex flink gaan opknappen.

Maar in december kwam Flevo Invest met een onaangename mededeling. Er waren „financieringsproblemen”, waardoor de overnamesom niet kon worden betaald. De gemeente verleende pas later dan gedacht toestemming voor de overname, verklaart investeerder Floor Mouthaan van Flevo Invest. Door die vertraging moet hij zijn financiers ervan overtuigen dat de „omstandigheden” niet veranderd zijn.

Maar toen de betaling ook in de eerste maanden van dit jaar niet rondkwam, stapte Grontmij naar de rechter. Flevo Invest legt zich neer bij de uitspraak en gaat niet in hoger beroep, zegt Mouthaan – al heeft hij „gemengde gevoelens” over het vonnis.

Want Flevo Invest heeft ook wel wat klachten over Grontmij, blijkt uit de uitspraak, elf in totaal. Die gaan onder meer over grond die toch niet onder de erfpacht blijkt te vallen en over beloofde subsidie die de golfbaan toch niet krijgt. Dat is volgens de rechter allemaal geen reden om niet te betalen.

De uitspraak lijkt lucratief: elke dag 10.000 euro verdienen. Maar liever ontvangt Grontmij het hele bedrag zo snel mogelijk. Het bedrijf kan het geld erg goed gebruiken: vorig jaar maakte het bijna 15 miljoen euro verlies.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige week wilden Grontmij-beleggers van topman Michiel Jaski weten hoe het nu precies zit. Hij stelde hen meermaals gerust: nee, het geld was nog niet binnen, maar dat kwam er echt aan.

Dat zegt investeerder Mouthaan van Flevo Invest nu ook. Maar wanneer dan precies, wil hij niet zeggen. „Ik moet nog één reisje maken.” Naar een financier, legt hij uit, om te onderhandelen. Dat doet hij vandaag, zegt hij.