Voormalig premier Curaçao aangehouden

Oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is vandaag aangehouden bij de studio’s van de Curaçaose televisiezender CBA in Willemstad. Dat meldt de directeur van de zender, Germaine Hart tegenover persbureau Novum.

Gerrit Schotte in het Curaçaose parlement tijdens een plechtige vergadering ter ere van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels.
Gerrit Schotte in het Curaçaose parlement tijdens een plechtige vergadering ter ere van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels. Foto ANP / Prince Victor

Oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao is vandaag aangehouden bij de studio’s van de Curaçaose televisiezender CBA in Willemstad. Dat meldt de directeur van de zender, Germaine Hart tegenover persbureau Novum. Hij had daar net een interview gegeven. De politie wachtte hem bij de uitgang op. Het was niet direct duidelijk waarom hij is aangehouden.

De Curaçaose en Nederlandse recherche vielen in december het woonhuis, het partijkantoor, een tweetal bedrijfspanden en de parlementaire werkkamer van Gerrit Schotte binnen. Zij waren op zoek naar bewijs van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. De voormalige premier van Curaçao is de hoofdrolspeler in deze zaak. Hij is niet gearresteerd.

Vijftig keer genoemd

In een verklaring meldde het Openbaar Ministerie toen dat de invallen het gevolg zijn van twee aangiften die in september 2012 zijn gedaan en waarbij het vermoeden is geuit dat “een persoon, G.F.S., zich schuldig heeft gemaakt aan voornoemde overtredingen”. Daarbij is, zoals het persbericht meldt, “informatie verstrekt die betrekking heeft op zogenaamde Meldingen Ongebruikelijke Transacties, MOT-meldingen”.

De eerste aangifte kwam kort na de val van het kabinet-Schotte. De ex-premier werd vijftig keer genoemd in het register dat wordt bijgehouden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.