Thaise leger kondigt staat van beleg af - ‘dit is geen coup’

Thaise soldaten houden de wacht bij de Army Club in Bangkok.
Thaise soldaten houden de wacht bij de Army Club in Bangkok. Foto Reuters / Athit Perawongmetha

Het Thaise leger heeft vandaag in Bangkok onverwachts de krijgswet afgekondigd. Het zou hier niet gaan om een staatsgreep, zo benadrukte de krijgsmacht volgens persbureau AP in een verklaring. Het besluit van het leger komt na zes maanden van aanhoudende anti-regeringsprotesten en een dag nadat de afgezette premier Yingluck Shinawatra aankondigde dat ze niet van plan is af te treden.

‘Burgeroorlog voorkomen’

Het leger liet weten dat de maatregel bedoeld is om vrede en rust te bewaren. Ondertussen namen soldaten in Bangkok een aantal gebouwen over van private televisiestations. NRC-correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Thaise leger kondigt staat van beleg af om ,,een burgeroorlog te voorkomen”. Geen staatsgreep zegt leger, wel troepen op straat.

Het Thaise leger heeft sinds het einde van de absolute monarchie in 1932 elf coups gepleegd. De laatste keer was in 2006, toen een militaire coup een einde aan het premierschap van Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, maakte.

De legerchef van Thailand, Prayuth Chan-ocha, dreigde vorige week al met militair ingrijpen als het politieke geweld in het land zou escaleren, meldde de BBC. De generaal reageerde daarmee op een nieuwe reeks onlusten in Bangkok, waarbij ten minste drie mensen omkwamen.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Legerchef Prayuth roept Thai op gewoon naar werk te gaan. Vraagt beide kampen te stoppen met het mobiliseren van mensen.