Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar

Rozet, Arnhem. Verschillende culturele en educatieve instellingen zijn hierin gevestigd, zoals de Openbare Bibliotheek, Kunstbedrijf Arnhem, de Volksuniversiteit en To Art Kunstuitleen. Een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten.
Rozet, Arnhem. Verschillende culturele en educatieve instellingen zijn hierin gevestigd, zoals de Openbare Bibliotheek, Kunstbedrijf Arnhem, de Volksuniversiteit en To Art Kunstuitleen. Een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het cultuurhuis Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt bij de prijsuitreiking in het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht. De architecten van het Rozet hebben volgens de jury een ‘ingewikkelde opgave subliem opgelost’.

De BNA Beste Gebouw van het Jaar is een jaarlijkse prijs voor architectenbureaus “die opdrachtgevers en maatschappij meerwaarde bieden”. De prijs bestaat sinds 2006 en wordt uitgereikt door de branchevereniging voor architectenbureaus (BNA). De jury van voorzitter Paul Schnabel keek naar architectonische kwaliteit, maar ook onder meer naar gebruik en beleving van het gebouw. Het Rozet, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, won volgens de jury nipt van het Rijksmuseum.

Uit het juryrapport:

“De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet - vernoemd naar de geveldecoratie - heeft Neutelings Riedijk de ‘puzzel’ subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten.”

‘Robuust gebouw vol contrasten’

Het winnende kunstcentrum in Arnhem, waarin bibliotheek, Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf en Volksuniversiteit samenkomen, was een project van 31 miljoen euro. Het ontwerp is uit 2009; in juli 2012 werd het gebouw voltooid. Bernard Hulsman schreef vorig jaar in NRC dat het een “robuust gebouw, vol contrasten en met een extreem publiek karakter” is:

“Ook voor mensen die straks niet een van de instellingen in het gebouw komen bezoeken, zal het toegankelijk zijn. Bezoekers kunnen ongehinderd naar boven lopen, naar het dakterras met café en uitzicht over de stad.”

De andere genomineerden waren het Cultuurcentrum Energiehuis (Dordrecht), Het Nieuwe Rijksmuseum (Amsterdam), Internationale School Eindhoven, Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, Verbouw Boerderij Friesland (IJlst) en Villa Kogelhof (Kamperland). Daarnaast waren er twee eervolle vermeldingen: Alles gescheiden, behalve tafel en bed (Wassenaar) en Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle).

Er wordt ook een Publieksprijs uitgereikt; die ging naar het Cultuurhuis Energiehuis in Dordrecht. Minister van Wonen Stef Blok reikte die onderscheiding vanmiddag uit.