Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-premier Curaçao blijft ten minste twee dagen vastzitten

Medewerkers van de belastingdienst en de politie betreden het huis van voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte.
Medewerkers van de belastingdienst en de politie betreden het huis van voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte. Foto ANP / Prince Victor

Voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs blijven zeker twee dagen vastzitten. De komende dagen worden ze verder verhoord. Dat heeft het Openbaar Ministerie van het eiland vanavond bekendgemaakt.

De 39-jarige Schotte en zijn 36-jarige vrouw worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Ze werden vanochtend aangehouden bij de studio’s van een Curaçaose televisiezender.

De ex-premier wordt vijftig keer genoemd in het register dat wordt bijgehouden door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Het betreft substantiële stortingen van contant geld op rekeningen van Schotte gedurende de periode dat hij gedeputeerde was in de Eilandsraad van Curaçao. Het zou in totaal gaan om een bedrag van 350.000 euro.

Mocht Justitie het in het belang van het onderzoek nodig achten, dan kan het voorarrest van Schotte en Van der Dijs na twee dagen verlengd worden met acht dagen. Ze worden dan donderdag of vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. (Novum)