Ook VVD, PvdA, SP en CDA hebben foute EU-vrienden

Goed dat de PvdA licht werpt op de Europese vrienden van Wilders, maar hij is heus niet de enige met bedenkelijke bondgenoten, aldus Cas Mudde.

Illustratie ruben l. oppenheimer

De helft van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de Europese Unie, 21 procent wil er zelfs helemaal uitstappen. Zorgwekkende cijfers die deze maand naar buiten kwamen via de Eurobarometer, het opinieonderzoek van de Europese Commissie.

Euroscepticisme wordt almaar radicaler, maar is ondanks de massale media-aandacht nog steeds een grondhouding van een minderheid. Door de economische crisis en de reactie van de EU zijn deze verkiezingen echter belangrijker dan ooit, maar qua opkomst zijn het second order elections die beslecht worden op nationele thema’s.

Hoogtepunt (of moet ik zeggen dieptepunt?) in de aanloop naar de Europese verkiezingen is de website www.devriendenvanwilders.eu. Daarop presenteert de PvdA de Europese bondgenoten van de PVV. Matteo Salvini, bijvoorbeeld, van Lega Nord. „Stoelen en zitplaatsen in de bus vrijhouden alleen voor etnisch Italiaanse Milanezen”, zo citeert de site hem. Of Jean-Marie Le Pen: „De Holocaust is een detail in de geschiedenis.” En Marie Stensby van de Sverigedemokraterna (Zweden Democraten). „Ik hoop dat ze allen doodhongeren”, zei ze over asielzoekers.

Op zich is die site een uitstekend politiek initiatief. Kiezers moeten goed beseffen wat de consequentie van hun stem is en zodoende nagaan tot welke Europese groep hun Nederlandse partij hoort. Partijdiscipline is er immers groot. Daarom is het van belang met wie de PVV gaat samenwerken in de Europese Alliantie voor de Vrijheid, kortweg EAF.

Vooralsnog weten we alleen zeker dat het gaat om het Franse Front National, de Italiaanse Lega Nord, de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) en het Vlaams Belang. De Slowaakse Nationale Partij en de Zweden Democraten lijken geïnteresseerd, maar houden de opties nog open (de EFD kan immers ook nog).

De massale aandacht voor de site is echter ook hypocriet. Niet alleen ‘de vrienden van Geert Wilders’ zijn in de woorden van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) „griezels”, wat te denken van de vrienden van Esther de Lange, de Europees lijsttrekker van het CDA?

Over Silvio Berlusconi kan ik kort zijn: een man die wetten voor eigen belang maakt en ‘Bunga bunga’-feestjes met minderjarige prostituees houdt. Belangrijker binnen de Europese Volkspartij is echter Viktor Orbán, de premier van Hongarije. Tussen 2002 en 2010 was hij ondervoorzitter van de partij en als premier verantwoordelijk voor een vergaande aanval op de persvrijheid en de liberale democratie.

Of wat dacht u van de Europese vrienden van Paul Tang (PvdA)? Zijn Slowaakse bondgenoot, de partij Smer, regeerde samen met de Roma-discriminerende Slowaakse Nationale Partij. Of denk aan de Bulgaarse Socialistische Partij, die een minderheidsregering heeft met Ataka (Aanval), een nationalistische alliantie van xenofobische partijen.

En kijk eens naar de ‘liberale’ vrienden van D66 en VVD, onder wie Ahmed Dogan – de leider van de Bulgaarse MRF. Hij wordt van corruptie en een nep-aanslag op zijn eigen leven verdacht. Zie ook de linkse vrienden van de SP, waaronder de Stalinistische KKE in Griekenland.

U begrijpt mijn punt: het is van belang te weten met welke ‘griezels’ Wilders in zee gaat, maar kijk dan ook naar de foute bondgenoten van andere Nederlandse politici.