Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Irene de Bel wordt de nieuwe hoofdredacteur van Opzij

Irene de Bel (36) wordt de nieuwe hoofdredacteur van feministische maandblad Opzij. De Bel is nu nog hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijk tijdschrift New Scientist, dat ook wordt uitgeven door eigenaar Veen Media.

De Bel per telefoon vanmiddag:

„Ik ga het anders aanpakken; ik ben van een hele andere generatie, ik ben een bakfietsmoeder van 36.”

Bel is een aanhanger van Heleen Mees’ no-nonsense-feminisme:

„Het belangrijkste onderwerp is dat vrouwen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun financiële onafhankelijkheid. Zij moeten er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat ze niet minder verdienen dan mannen. Maar niet klagen en zeuren, niet parttime gaan werken; vrouwen moeten daar zelf werk van maken. Als dat ze niet lukt, is dat hun persoonlijke probleem. Daar zijn andere bladen voor.”

Opzij verkocht aan Veen

De Weekbladpers verkocht Opzij in januari aan Veen in een grote saneringsoperatie. De bladenmarkt kampt met snel dalende oplagecijfers. Opzij draait al een tijdje met verlies. Nieuwe uitgever Leo Schaap ziet echter toekomst in het blad. In januari zei hij tegen deze krant:

„Soms kan een tijdschrift in een andere omgeving nieuwe perspectieven krijgen. Het aantal abonnees is vorig jaar voor het eerst gestegen en het feminisme maakt in het buitenland een revival door.”

Schaap ziet nog groei in het uitbouwen van de platformen:

Opzij-evenementen, Opzij-boeken en digitale verbreding. Vanaf volgend maand verschijnen onze titels ook als app.”

Schaap heeft vijfendertig mensen in dienst, van wie vijf bij Opzij.

Belangrijke rol in feministische beweging

Opzij, opgericht in 1972, speelde een belangrijke rol in de feministische beweging. Later werd Opzij, onder hoofdredacteur Cisca Dresselhuys (1981-2008), een algemener, glossy vrouwenblad. Van 2008 tot juni 2013 was Margriet van der Linden hoofdredacteur. Daarna was Daphne van Paassen interim. Zij blijft onder De Bel aan als adjunct. Het blad verloor in een decennium ongeveer de helft van zijn lezers – de oplage is nu 44.000 betaalde exemplaren.