Interim-premier Thailand wil in augustus verkiezingen

Interim-premier Niwattumrong Boonsongpaisan.
Interim-premier Niwattumrong Boonsongpaisan. Foto AFP/ Pornchai Kittiwongsakul

Op 3 augustus moeten er nieuwe verkiezingen komen in Thailand. Niwattumrong Boonsongpaisan heeft dat de verkiezingscommissie in het land verzocht. Hij zei verder te zullen praten met de legerchef om zo snel mogelijk de crisis op te lossen, schrijft persbureau Reuters.

Vandaag werd er in Thailand onverwachts een staat van beleg afgekondigd. Het leger zei een burgeroorlog te willen voorkomen en benadrukte dat het niet om een staatsgreep ging.

Het Thaise leger heeft sinds het einde van de absolute monarchie in 1932 elf coups gepleegd. De laatste keer was in 2006, toen een militaire coup een einde aan het premierschap van Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, maakte.

Het buitenland hoopt dat de orde snel terugkeert in Thailand. De EU benadrukte het belang van verkiezingen en riep op tot terughoudendheid, schrijft persbureau AP. De VS zeiden via een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken “zeer bezorgd” te zijn. Alle partijen moeten zich houden aan “democratische principes, waaronder de vrijheid van meningsuiting”.

Hoe is de onrust tot stand gekomen?

Thailand is in de greep van een conflict tussen de arme boerenbevolking in het noorden van het land en de rijkere elite in hoofdstad Bangkok. Protesten in het land laaiden eind vorig jaar op toen toenmalig premier Yingluck Shinawatra, die de steun van de boerenbevolking geniet, een amnestiewet aannam waardoor haar broer Thaksin, door het leger afgezet, zou kunnen terugkeren uit zelfverkozen ballingschap. Volgens de oppositie had Thaksin via zijn zus de macht nog steeds in handen.

Yingluck besloot in december haar parlement te ontbinden en werd al demissionair premier, maar wat de demonstranten en hun protesten niet lukte, lukte het Hof deze maand wel: Yingluck werd daadwerkelijk afgezet, want ze zou haar macht hebben misbruikt.

Sindsdien zijn er wederom protesten waarbij al mensen om het leven kwamen. Vorige week dreigde legerchef Prayuth Chan-ocha al met militair ingrijpen als het politieke geweld zou escaleren. Vandaag werd er dus een drastische beslissing door het leger genomen door een staat van beleg af te kondigen.