Het papieren gele treinkaartje is binnenkort niet meer

Vanaf 9 juli verdwijnen papieren treinkaartjes.
Vanaf 9 juli verdwijnen papieren treinkaartjes. Foto ANP / Lex van Lieshout.

Het papieren treinkaartje wordt zeer binnenkort verleden tijd. Vanaf 9 juli is het vertrouwde gele papiertje met zilveren rand en zwarte lettertjes, niet meer te verkrijgen.

Dat heeft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), een samenwerkingsverband van de vervoerders, overheden en consumenten, bekendgemaakt, meldt persdienst Novum.

Wie geen chipkaart heeft, kan vanaf juli een eenmalige chipkaart bij een loket of een automaat kopen. Daar wordt wel een toeslag bij gerekend: één euro, voor de kosten van de kaart.

Korting alleen voor chippers

Mensen die met korting reizen, hebben vanaf juli geen keuze meer. Korting is dan alleen nog maar beschikbaar op de OV-chipkaart. Dat geldt ook voor passagiers die meereizen, en ook van de korting gebruikmaken.

Consumentenorganisaties niet blij

De consumentenorganisaties zijn in elk geval niet blij met de introductie van een eenmalige chipkaart, die een euro duurder wordt dan de treinreis vanwege productiekosten. Onder meer de ANWB, Consumentenbond, LSVb en reizigersvereniging Rover, stellen volgens persdienst Novum:

“Dit is geen slimme maatregel. Het eenmalige chipkaartje zal, net als het huidige papieren treinkaartje vol tarief, vooral worden gekocht door incidentele reizigers. Om deze mensen in de trein te houden moeten geen ingewikkelde belemmeringen worden opgeworpen.”