Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Binnenland

Giel Beelen verbreekt wereldrecord radiomaken, stopt op 198 uur

Giel Beelen tijdens zijn recordpoging om meer dan 190 uur non-stop radio te maken op 3FM, ter ere van het 10-jarig jubileum van zijn ochtendshow GIEL bij de VARA.
Giel Beelen tijdens zijn recordpoging om meer dan 190 uur non-stop radio te maken op 3FM, ter ere van het 10-jarig jubileum van zijn ochtendshow GIEL bij de VARA. Foto ANP / Remko de Waal

Giel Beelen heeft vannacht het wereldrecord radiomaken verbroken. Beelen begon om 04.00 uur aan zijn 191e uur in de ether. Daarmee passeerde hij de Vlaming Lennart Creël, die het record begin deze maand op 190 uur zette. Hij stopte aan het eind van de ochtend op 198 uur.

Om 04.00 uur evenaarde Beelen het record van Creël, om 05.00 uur verbrak hij dat officieel volgens de regels van het Guinness Book of Records. “We hebben het gehaald jongens”, jubelde Beelen na het journaal van 05.00 uur. In de studio ging meteen een fles champagne open. “Dit kan alleen maar misgaan.”

Weeklange recordpoging

Beelen verkeerde naar eigen zeggen in “een euforische staat van ontbinding”. “Ik heb nog nooit zoiets moois gevoeld. Iedereen die ook maar een milliseconde heeft bijgedragen aan dat we hier zitten, ontzettend bedankt.”

De 36-jarige dj begon vorige week maandagochtend aan zijn recordpoging, waarmee hij het tienjarig jubileum van zijn ochtendshow wil vieren. Hoewel het wereldrecord nu op zijn naam staat, is Beelen nog niet klaar. Hij gaat nog een paar uur door en wil zijn ochtendshow van dinsdagochtend nog presenteren.

Zonder risico is Beelens actie niet. Door nauwelijks te slapen riskeert de dj onder meer suikerziekte. Beelen, die in de gaten wordt gehouden door artsen, sleepte zich redelijk goed door de dagen radiomaken. Een woordvoerder van 3FM liet maandagmiddag nog weten dat het naar omstandigheden ‘best goed’ ging met de dj. Om de dag mocht Beelen drie uur slapen, elke dag maakte hij twee powernaps van een kwartier. (Novum)