China ontbiedt ambassadeur VS na ‘diefstal bedrijfsgeheimen’

Foto Reuters / Mal Langsdon

China heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen na beschuldigingen dat vijf Chinese militairen bedrijfsgeheimen hebben gestolen. Ambassadeur Max Baucus moest zich verantwoorden bij het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat de mannen in de Verenigde Staten waren aangeklaagd voor economische spionage, meldt persbureau Reuters.

De mannen zouden computers hebben gehackt om gegevens te ontvreemden van bedrijven in de kern- en zonne-energie en de metaalindustrie. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Zheng Zeguang, waarschuwde dat de VS bij verdere juridische stappen een tegenreactie tegemoet kunnen zien. De band tussen de landen staat volgens hem onder druk.

‘Zelfingenomen en hypocriet’

“De Chinese overheid en het leger zijn nooit schuldig geweest en hebben nooit deelgenomen aan de diefstal van bedrijfsgeheimen via internet”, zei Zheng volgens staatspersbureau Xinhua tegen Baucus. De Amerikaanse houding waar het gaat om internetbeveiliging is volgens hem “zelfingenomen en hypocriet”. De VS moeten maar eens uitleg komen geven over geruchten dat Washington de Chinese regering, bedrijven en universiteiten bespioneert, vindt Zheng.

Het is de eerste keer dat de VS een gericht strafonderzoek openen wegens hacken door buitenlandse functionarissen. Wel zijn er vaker confrontaties over dit onderwerp, net als over mensenrechten, handelsconflicten en de groeiende macht van China op betwist territorium op zee.

    • Laura Klompenhouwer