Opinie

Wolfjes

‘Mag Levi / Menno / Sam / Keane / Klaas / Jim / Miguel / Max blijven eten?” Ik kan er geen nee op zeggen, simpelweg omdat ik een onverbeterlijke feeder ben. Het is aan onze keukentafel dan ook meestal een va et vient van vriendjes van mijn zonen. Sommige voeder ik al jaren minimaal een keer per week bij.

Maar kleine jongetjes hebben de neiging steeds groter te worden. En de hoeveelheden die ze naar binnen werken groeien gestaag mee. Nu bijvoorbeeld heb ik aan onderstaand recept nog genoeg voor mijn eigen gezin plus twee reservekinderen, maar ik voel het moment al aankomen waarop deze ovenpasta met gehaktballetjes en tuinerwten verdubbeld moet worden, wil er geen enkel wolfje hongerig naar bed gaan.

Doe het gehakt in een kom en voeg 1 fijngesneden teentje knoflook toe, een kwart van de fijngehakte rozemarijn, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, de peterselie, het ei en 2 of 3 eetlepels broodkruim. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe en kneed goed.

Rol van het gehakt balletjes ter grootte van een stuiterbal.

Verhit de olijfolie in een pan met zware bodem en voeg de ui, wortel, bleekselderij en een snuf zout toe. Laat 10 minuten zachtjes fruiten.

Voeg nu het tweede knoflookteentje en de rest van de rozemarijn toe en fruit heel even mee.

Doe de tomaten in de pan en breng alles aan de kook.

Leg nu de gehaktballetjes in de saus en laat ze, afgedekt, zo’n 45 minuten stoven. Voeg de laatste 5 minuten de (bevroren) tuinerwten toe.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Kook de pasta al dente en laat uitlekken.

Proef de saus met ballen en maak op smaak met zout en peper uit de molen. Meng er voorzichtig de pasta door en doe het geheel over in een lage, ingevette ovenschaal.

Meng de resterende Parmezaanse kaas met de rest van het broodkruim en strooi dit over de pasta.

Schuif de schaal 20 – 30 minuten in de oven of tot hij mooi gegratineerd is.