Teeven: geen grenscontroles vanwege toename asielzoekers

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) tijdens het asieldebat van vorige week.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) tijdens het asieldebat van vorige week. Foto ANP/ Martijn Beekman

Opnieuw grenscontroles invoeren om de toenemende hoeveelheid asielzoekers in te perken, iets waarvoor verschillende Kamerleden hebben gepleit, is niet mogelijk, schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in een Kamerbrief.

Herinvoering van grenscontroles kan volgens Europese afspraken alleen als er sprake is van ernstige bedreiging van de openbare orde of de veiligheid. Dat is nu niet het geval, schrijft Teeven in zijn brief. Er zit wel een ‘maar’ aan:

“Mocht echter komen vast te staan dat een of meer andere lidstaten ernstige gebreken vertonen bij het buitengrenstoezicht en neemt als gevolg daarvan de instroom verder toe, dan wordt de inzet van dit instrument overwogen. Ik zal dan nadrukkelijk de steun zoeken van lidstaten die kampen met een vergelijkbare problematiek.”

Volgens Teeven is het trouwens nog maar de vraag of de grenscontroles zouden helpen. Daarmee kan namelijk niet voorkomen worden dat vluchtelingen asiel aanvragen in Nederland. Controle kan wel bijdragen aan de bestrijding van mensensmokkel. Er zijn er in de afgelopen paar dagen al een aantal aanhoudingen verricht.

Oorzaak toename nog niet duidelijk

De staatssecretaris sloeg vorige week tijdens een uitzending van het interviewprogramma Eén op één alarm over de sterke toename van het aantal asielaanvragen. Het gaat vooral om Eritreërs. In de brief schrijft hij vandaag dat de “factoren die aan deze ontwikkeling ten grondslag liggen” nog niet duidelijk zijn. Wel zijn er aanwijzingen dat er bij de huidige instroom sprake is van georganiseerde mensensmokkel.

‘Eritrese overheid zelf betrokken bij smokkel’

Vandaag vertelt Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale Verantwoordelijkheid aan de Universiteit van Tilburg, dat generaals van het Eritrese leger verantwoordelijk zijn voor de smokkel van burgers over de grens. Ze dringt erop aan dat Nederland alle diplomatieke banden met Eritrea verbreekt.

Morgen debatteert de Tweede Kamer voor een tweede keer over de kwestie rond de Eritrese vluchtelingen.