Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Overheid Eritrea zelf betrokken bij mensenhandel’

Isaias Afwerki, president van Eritrea.
Isaias Afwerki, president van Eritrea. EPA / Tim Clary

De Eritrese overheid is tot op zeer hoog niveau betrokken bij de mensensmokkel van haar burgers. Generaals van het Eritrese leger zijn verantwoordelijk voor de smokkel van burgers over de grens, zegt Mirjam van Reisen. Zij is hoogleraar Internationale Verantwoordelijkheid aan de Universiteit van Tilburg en expert op het gebied van mensensmokkel uit vooral Eritrea.

Nederland zou vanwege die betrokkenheid van de overheid alle diplomatieke banden met Eritrea moeten verbreken, vindt Van Reisen.

‘Bewind verdient op twee manieren aan onderdanen

Eind vorig jaar publiceerde Van Reisen een onderzoek naar mensensmokkel in Eritrea, waarvoor ze met honderden vluchtelingen sprak. Volgens de hoogleraar verdient het bewind op twee manieren aan zijn gevluchte onderdanen. Eritrese ambassades dwingen hun landgenoten in het buitenland een ‘diaspora tax’ van 2 procent van het salaris af te dragen. En sommige hoge legerofficieren zijn door vluchtelingen veelvuldig als mensensmokkelaar aangewezen. Van Reisen:

“Het sluiten van ambassades en consulaten zou afpersing van Eritreeërs in het buitenland bemoeilijken en een inkomstenbron van het regime afsnijden.”

Nederland heeft zelf geen ambassade meer in Eritrea, die is in 2011 gesloten. Eritrea heeft nog wel een vertegenwoordiging in Nederland. Economische betrekkingen zijn er nauwelijks tussen Nederland en Eritrea.

Morgen debat over instroom Eritreeërs

Morgen debatteert de Tweede Kamer opnieuw met verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) over de instroom van Eritreeërs die in Nederland asiel komen aanvragen. In april en de eerste weken van mei registreerde de Immigratie- en Naturalisatiedienst een plotselinge toename van asielaanvragen van mensen die zeggen dat ze uit Eritrea komen. Nederland doet niet aan gedwongen terugkeer naar Eritrea, vanwege het risico op mensenrechtenschendingen daar. President Isaias Afewerki voert er al twintig jaar een schrikbewind.