Oma is gezoend door Mark Rutte

Verkiezingscampagne bereikt hoogtepunt bij evenement van vrouwenblad

Een presentatrice zingt Mark Rutte toe: „Hello, is it me you’re looking for?”
Een presentatrice zingt Mark Rutte toe: „Hello, is it me you’re looking for?” Foto maarten Hartman

Hans van Baalen heeft het warm. Een zweetdruppel ontspringt op de haargrens van de VVD-lijsttrekker voor het Europees parlement. Muggen zwermen om zijn hoofd. Zijn donkerblauwe pak en gestippelde das zijn veel te warm voor de brandende zon in Almere. En dan wordt hij ook nog opgejaagd door televisiemaker Jort Kelder, die hem voor een programma volgt met een camera. „Hans, je moet hier niet blijven hangen, je moet met kiezers gaan praten”, daagt die hem uit.

Maar op de Libelle Zomerweek willen zaterdagmiddag maar weinig potentiële kiezers iets van Van Baalen weten. Ze hebben hun keuze al bepaald. Of hebben „geen idee wie die politicus ook alweer is” en lopen snel door. „Mensen zijn hier natuurlijk ook niet om over politiek te praten”, verontschuldigt Van Baalen zich voor zijn geringe populariteit op de jaarlijkse beurs van het damesblad.

Het publiek – blanke vrouwen van alle leeftijden in driekwartbroeken en fleurige shirtjes, op verstandige schoenen en met overladen boodschappentrolleys – is hier om te winkelen en „voor de gezelligheid”. Politici moeten concurreren met rosé drinken in de zon en workshops ‘Slaap je slank’ en ‘Voeten zomerklaar’.

Toch is de Libelle Zomerweek in Almere dé campagneplek geworden voor de Europese verkiezingen. Een politicus zou met gemak een interview met een krant kunnen weigeren. Of wegblijven bij een politiek debat. Maar niemand zegt nee tegen de Libelle Zomerweek, zeker niet tijdens een Europese campagne die verder nauwelijks van de grond lijkt te zijn gekomen. „De Libelle-vrouwen, they don’t take no for an answer”, zegt CDA-lijsttrekker Esther de Lange over de aanhoudendheid waarmee zij door het blad benaderd werd.

Europese kandidaten, Haagse fractievoorzitters en ministers zijn allemaal ingegaan op de uitnodiging voor dit evenement waar de afgelopen week gemiddeld meer dan 10.000 vrouwen per dag op afkwamen. Van Marianne Thieme tot Jeanine Hennis-Plasschaert en van Alexander Pechtold tot Agnes Jongerius.

De VVD heeft zelfs een partijstand – tussen een aanbieder van fietstochten en een verkoper van siliconen bakvormen. Premier Mark Rutte heeft zaterdag uren vrijgemaakt voor de beurs en wordt er als een popster onthaald. Drie generaties van één familie zijn met hem op de foto geweest. „Oma is gezoend!” roept de kleindochter. „Ik ga die wang niet meer wassen”, grapt haar grootmoeder. „Hij is best leuk in het echt”, zegt de moeder vol verbazing.

Ook op het podium in de grote tent wordt hij door honderden vrouwen met gejoel ontvangen. En door een presentatrice die hem in verlegenheid brengt door hem minutenlang ‘Hello’ van Lionel Richie toe te zingen. Terwijl zijn medewerkers gierend van het lachen foto’s staan te maken tussen het publiek, zingt de minister-president een enkele valse noot mee. Maar als de presentatrice dan ook nog met hem wil dansen trekt hij een grens: „Er zijn camera’s bij. Ik peins er niet over.”

Verder wordt het hem nauwelijks moeilijk gemaakt. Een enkele Libellevrouw wil oplossingen horen voor de werkloosheid of haar frustratie uitspreken over wat er met de zorg gebeurt. Maar verder wil het publiek vooral weten of hij niet te hard werkt en of hij nou al een vriendin heeft.

Dat is een dag later bij de afvaardiging van het CDA wel anders. Als Sybrand van Haersma Buma en Europees lijsttrekker Esther de Lange na de modeshow opkomen, stroomt de zaal leeg. Maar de tientallen vrouwen die achterblijven stellen serieuze vragen over waar het heen moet met het CDA en met Europa. Daar krijgen ze tot hun frustratie geen antwoord op. Buma blijft hangen in algemeenheden als „de ene arm van Europa weet niet meer wat de andere arm doet”.

Erica van der Griendt (42) uit Rucphen is met een vriendin juist speciaal voor dit optreden de grote tent binnengewandeld. „We zaten buiten een ijsje te eten en over de verkiezingen van donderdag te praten en toen hoorde we dat dit er was. Met politici praten is dan nog beter dan over de politiek praten.” Maar het CDA heeft haar stem zeker niet gewonnen. „Mijn nekharen gingen ervan overeind staan. Ze gaven op geen enkele vraag echt antwoord.”