Manchester United bevestigt: Van Gaal wordt coach

Louis van Gaal wordt de nieuwe man van Manchester United.
Louis van Gaal wordt de nieuwe man van Manchester United. Foto ANP / Koen van Weel

Louis van Gaal (62) wordt volgend jaar coach van Manchester United. Dat bevestigt de Engelse topclub. Al wekenlang gingen geruchten over de aanstelling van Van Gaal. De huidige bondscoach van Nederland tekent een contract voor drie jaar.

Twitter avatar ManUtd Manchester United CONFIRMED: Louis van Gaal will become #mufc manager after the World Cup. More: http://t.co/YBjnDdcRQI #vangaalmufc http://t.co/RNjAbbvwVx

Ryan Giggs, die op dit moment interim-trainer is, wordt zijn assistent. Van Gaal volgt de begin april ontslagen David Moyes op. Na het WK gaat hij voor de Engelse club aan de slag. De kersverse coach van Manchester United tegenover persbureau Reuters:

“Ik wilde altijd al in de Premier League aan de slag gaan. Het trainen van de grootste club van de wereld vervult me dan ook met trots. Deze club heeft grote ambities, die ik deel. Ik weet zeker dat we samen geschiedenis gaan schrijven.”

Vicevoorzitter Ed Woodward:

“Louis van Gaal heeft veel bereikt in zijn carrière. Old Trafford geeft hem een passend podium om nieuwe hoofdstukken van de geschiedenis van Manchester United te schrijven.”

Aanstelling slecht bewaard geheim

De aanstelling hing al een tijdje in de lucht. Vragen aan de bondscoach over zijn mogelijke nieuwe baan werden constant ontweken, of afgedaan als stupid. Wie meer wilde weten, moest het maar aan Manchester United vragen. Van Gaal wilde echter met het nieuws wachten tot na de oefeninterland van oranje tegen Ecuador, afgelopen zaterdag. Persbureau Reuters noemt het het slechts bewaarde geheim in het betaald voetbal.

Bij Manchester United wacht Van Gaal een zware klus. De club heeft een beroerd seizoen achter de rug. Doordat Manchester United als zevende is geëindigd, komt de club niet in aanmerking voor Europees voetbal. Gehoopt wordt dat Van Gaal de aanvallende speelstijl van weleer - die onder Moyes goeddeels verdween - weer opnieuw introduceert.

Van Gaal neemt ook keeperstrainer Frans Hoek en voetbalscout Marcel Bout mee als assistent-trainers. Beiden zijn net als Van Gaal nu nog betrokken bij het Nederlands elftal. Giggs, die al twee decennia voor Manchester United actief is, zal de clubcultuur bewaken.