kort

Foto AFP

Wielrennen

Weening wint bergrit in Ronde van Italië

Pieter Weening heeft gisteren de negende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Nederlandse renner versloeg op de top van de Paso del Lupo in Sestola zijn Italiaanse medevluchter Davide Malacarne. De 33-jarige Weening maakte deel uit van een groep vluchters en ontsnapte zelf op de slotklim. Na enkele kilometers kreeg hij gezelschap van Malacarne, die weinig kopwerk verrichtte. Maar Weening was uiteindelijk het koelbloedigst. Hij zette op tweehonderd meter van de finish vanuit het wiel van Malacarne aan en won de etappe. Wilco Kelderman kwam in de groep der favorieten over de streep. Kelderman is de beste Nederlander in het algemeen klassement. Hij staat achtste, op 1:44 minuut van de drager van de roze trui: de Australiër Cadel Evans.

Eredivisie

Groningen pakt ticket voor Europees voetbal

FC Groningen heeft zich ten koste van AZ verzekerd van een plek in de voorronde van de Europa League. In de finale van de play-offs won Groningen gisteren in de Euroborg met 3-0: ruim voldoende na de 0-0 van vorige week in Alkmaar. Tjaronn Chery opende na 24 minuten de score; negen minuten later schoot Hans Hateboer de 2-0 binnen. Chery besliste het duel na ruim een uur met zijn tweede goal. Voor AZ kwam in de Euroborg een einde aan een enerverend seizoen. De club bereikte de halve finales van de KNVB-beker en verloor in de kwartfinales van de Europa League van Benfica.

Hockey

Nederland verslaat gastland Duitsland

De Nederlandse hockeyers hebben gisteren hun laatste wedstrijd tijdens het vierlandentoernooi in Düsseldorf gewonnen. Door de 4-3 zege op Duitsland kon bondscoach Paul van Ass het toernooi met een tevreden gevoel afsluiten. Het is een opsteker voor de hockeyers, een kleine twee weken voor de start van het WK in eigen land. Nederland verloor in Düsseldorf eerder van toernooiwinnaar België, maar won van Engeland. „Ik ben blij met hoe we ervoor staan. We liggen op schema”, zei Van Ass.