Fortuyn was ‘vurig voor uitbreiding Europa’, zei hij in niet vertoond interview

Pim Fortuyn.
Pim Fortuyn. Foto ANP / Robin Utrecht

Pim Fortuyn was voor uitbreiding van Europa. Dat zei hij in een nooit uitgezonden interview, dat hij vier dagen voor zijn dood gaf, zo meldt de NOS.

Fortuyn noemde Europa in het gesprek “een uniek project” dat door de bevolking moet worden gedragen. Fortuyn zei:

“Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd. Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit.”

Voorwaarden

Fortuyn vond wel dat de Nederlandse bijdrage aan de EU omlaag moest, tot een “redelijker bedrag”. Ook vond hij dat de Nederlandse bevolking via een referendum moest kunnen stemmen over eventuele uitbreiding.

Interview vergeten

Het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV zendt het interview morgenavond uit. Volgens de NOS vond journalist Wilfred Scholten, die Fortuyn destijds interviewde, de band bij toeval terug. Hij was vergeten dat het er lag. Vanwege de Europese verkiezingen aankomende donderdag is besloten het gesprek alsnog uit te zenden.

Twitter avatar WilfredScholten Wilfred Scholten Vlak voor zijn dood maakte ik een interview met #PimFortuyn over #Europa. Het werd nooit uitgezonden. Morgen in @altijdwatncrv NL 2 20.50u