Opinie

Alle Syriërs naar Nederland?

Ik ga nog even door op het thema vluchtelingen. Omdat het parlement en staatssecretaris Teeven zo in rep en roer zijn geraakt over hun snel stijgende aantal. Asielzoekers heten ze nu doorgaans, viel me op. Ik denk omdat dat een stuk afstandelijker en ja, hebberiger klinkt dan vluchtelingen. Asielzoekers willen hier iets hebben. Van ons. Een uitkering of zo.

Mensensmokkel is volgens Teeven een van de belangrijkste oorzaken van die plotselinge stijging. Een kwestie van criminaliteit dus. Daarnaar wordt nu onderzoek gedaan. En er zijn extra vliegende grensbrigades ingesteld.

Duizend asielzoekers per week schijnen nu de grens over te komen, van wie 60 procent Eritreeërs. Het was even leuk toen het hele Eritrese nationale voetbalelftal compleet met ploegarts in Gorinchem opdook, maar nu niet meer. ( Ja, ik lees de ingezonden brieven in het AD.) Behalve de Eritreeërs zit er een groeiend aantal Syriërs bij. Eritrea schijnt eigenlijk Noord-Korea te zijn, maar ik concentreer me even op die Syriërs. Want zelfs als alle 6 miljoen Eritreeërs weg zouden willen, zijn het er niet zoveel als alle Syriërs die nu al uit hun huis zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. Namelijk 2,8 miljoen die geregistreerd zijn in het buitenland, plus een onbekend aantal niet geregistreerden. Plus volgens de VN nog eens 6,5 miljoen die zijn ontheemd, wat wil zeggen dat ze ergens binnen Syrië bivakkeren.

Is mensensmokkel de belangrijkste oorzaak van hun komst hier, zoals Teeven betoogt?

Retorische vraag. Tenminste, als ik hem stel. Natuurlijk zijn er mensensmokkelaars die er goed aan verdienen. Maar Syriërs komen hier omdat het daar overloopt.

U weet, er zijn nu meer dan een miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen in Libanon, dat een kwart van Nederland meet. In andere buurlanden bivakkeren er ook gigantische aantallen. Elke dag komen er honderden, sommige dagen duizenden bij; sla maar een paar dagen achter elkaar de Syrische vluchtelingenpagina van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op. En dat zal doorgaan zolang die oorlog daar voortduurt. Er waren in 2012 nog ongeveer 22 miljoen Syriërs. Reken maar uit.

Voor het geval u nu zenuwachtig wordt: nee, ik wil niet bepleiten dat al die Syriërs hierheen worden gehaald. De meeste vluchtelingen willen zelf ook zo dicht mogelijk bij de huizen en andere bezittingen blijven die ze hebben achtergelaten. Ze willen terug, niet hierheen.

Maar dit is wat er gebeurt als een verschrikkelijke oorlog mag doorwoeden omdat er toch geen oplossing zou zijn. Libanezen en Jordaniërs hebben net zo weinig zin in miljoenen Syriërs als Nederlanders in die 65.000 nieuwe asielzoekers die Teeven dit jaar voorspelt. Dus iedere Syriër die een kans ziet, probeert weg te komen.

Bulgarije bouwt een muur tegen de Syrische vluchtelingen. Teeven reduceert een wereldcrisis tot een probleem van criminaliteit dat je met extra vliegende brigades kan verhelpen. Ik voorspel: het gaat allemaal niet werken.