‘Al dagen voor mijnramp Turkije waarschuwing over koolmonoxide’

Demonstranten in Istanbul. Ze eisen het vertrek van de regering van premier Erdogan naar aanleiding van de dodelijke mijnramp in Soma.
Demonstranten in Istanbul. Ze eisen het vertrek van de regering van premier Erdogan naar aanleiding van de dodelijke mijnramp in Soma. Foto AP

Al dagen voor de dodelijke mijnramp in de Turkse stad Soma was bekend dat er sprake was van een hoge concentratie koolmonoxide, maar daaraan werd niets gedaan, zou blijken uit informatie in handen van de Turkse krant Hürriyet.

Waar de informatie precies vandaan komt, wordt niet precies duidelijk. Persbureau AP schrijft dat de berichtgeving wel overeenkomt met informatie van mijnwerkers die het eerder interviewde.

Meerdere arrestaties

De meerderheid van de 301 overleden mijnwerkers kwam om het leven door verstikking door koolmonoxide. De zoektocht naar mogelijke overlevenden werd zaterdag beëindigd. Volgens AP zitten er inmiddels vijf mensen vast die mogelijk worden aangeklaagd wegens nalatigheid. Gisteren werden 19 mensen gearresteerd in het kader van onderzoek naar de mijnramp, onder wie bestuurders en personeelsleden van het mijnbedrijf.

De mijnramp, de dodelijkste in de geschiedenis van Turkije, heeft tot grootschalige protesten tegen de regering van premier Erdogan geleid. Niet alleen in Soma, maar ook in de grote steden Istanbul en Ankara, waar de demonstranten dit weekend slaags raakten met de politie.