Advies bij coalitiebesprekingen Amsterdam: geen PvdA

D66, VVD, GroenLinks en de SP moeten beginnen met de onderhandelingen over een nieuw college voor Amsterdam. Dat is het belangrijkste advies van de ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP). De besprekingen moeten het eerder bereikte akkoord tussen D66 en GroenLinks als basis hebben.

De Amsterdamse fractievoorzitters (vlnr) Laurens Ivens (SP), Johnas van Lammeren (PvdD), Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Wil van Soest (Partij van de Ouderen), Jan Paternotte (D66), Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Marjolein Moorman (PvdA) voor aanvang van crisisoverleg in het Stadhuis, vorige week donderdag.
De Amsterdamse fractievoorzitters (vlnr) Laurens Ivens (SP), Johnas van Lammeren (PvdD), Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Wil van Soest (Partij van de Ouderen), Jan Paternotte (D66), Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Marjolein Moorman (PvdA) voor aanvang van crisisoverleg in het Stadhuis, vorige week donderdag. Foto ANP / Evert Elzinga

D66, VVD, GroenLinks en de SP moeten beginnen met de onderhandelingen over een nieuw college voor Amsterdam. Dat is het belangrijkste advies van de ‘verkenners’ Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP). De besprekingen moeten het eerder bereikte akkoord tussen D66 en GroenLinks als basis hebben.

Dat meldt Het Parool vanmiddag. De verkenners trekken die conclusie na gesprekken met de acht fractievoorzitters van de betrokken partijen.

Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Verkenners Van Boxtel en Vliegenthart adviseren coalitie Amsterdam naar Utrechts model met SP, GL, D66 & VVD.

Het advies houdt in dat zowel D66 als GroenLinks water bij de wijn moet doen. D66 wilde eerder nog een coalitie met drie partijen, niet vier zoals in het advies staat. GroenLinks had dan weer een voorkeur voor een coalitie met de PvdA. NRC-redacteur Bas Blokker:

“Het is duidelijk dat de PvdA nu volledig buitenspel staat. De partij gaat geen rol meer spelen in de formatie”

De PvdA leed een historisch verlies bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst in 68 jaar heeft de partij niet meer de meeste zetels in de gemeenteraad.

De besprekingen over een nieuwe college voor Amsterdam slepen zich al weken voort. Aanvankelijk leek het erop dat D66, GroenLinks en de VVD een coalitie gingen vormen. Die onderhandelingen mislukten echter doordat de verschillen tussen GroenLinks en de VVD te groot zijn. Daarnaast vond Groenlinks dat D66 te veel ‘meebewoog’ met de VVD.