Zwitsers zeggen nee tegen hoogste minimumloon ter wereld

Foto AFP / Fabrice Coffrini

In Zwitserland is vandaag tegen de invoering van het hoogste minimumloon ter wereld gestemd. Burgers konden hun stem uitbrengen voor een uurloon van achttien euro. Maar liefst 77 procent zag het plan niet zitten.

Het voorstel werd gesteund door de vakbonden, maar de regering en het zakenleven waarschuwden dat de maatregel zou leiden tot baanverlies en een slechtere internationale concurrentiepositie. De Zwitsers lijken zich door deze vooruitzichten te hebben laten overtuigen. Zwitserland kent op dit moment geen minimumloon, maar het modale uurloon bedraagt 27 euro.

Vandaag vonden nog drie andere referenda plaats.

Zwitserland organiseert vaker referenda. In februari dit jaar stemde een meerderheid van de Zwitsers vóór het onderwerpen van EU-burgers aan immigratiequota. Als gevolg van het referendum hield Bern de Zwitserse arbeidsmarkt dicht voor Kroatië, dat vorig jaar EU-lid werd. Daarop besloot de Europese Commissie de onderhandelingen over Europese subsidies te stoppen. De Commissie beschouwt het vrije verkeer als een van de fundamenten van de EU.