Turkse politie arresteert 18 mensen in onderzoek mijnramp

Nabestaanden begraven de slachtoffers van de mijnramp in Soma.
Nabestaanden begraven de slachtoffers van de mijnramp in Soma. Foto AFP / Bulent Kilic

De Turkse politie heeft achttien mensen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de mijnramp in Soma van afgelopen week. Dat hebben Turkse media vanmiddag gemeld. Onder de arrestanten zijn bestuurders van het mijnbedrijf en persoonsleden.

Bij de mijnramp in Soma van afgelopen maandag kwamen zeker 301 mensen om het leven. Bijna vijfhonderd kompels konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of zijn gered. De zoek- en reddingsoperatie in de steenkolenmijn werd gisteren afgerond. “Alle hoeken van de mijn zijn door een groot team uitgekamd en er is geen ander lichaam of levend persoon gevonden”, zei de minister van Energie Yildiz gisteren. “Nu zullen we ons richten op onderzoek en op de vraag wat er met de productie zal gebeuren.”

De regering en het mijnbedrijf van wie de mijn is ontkenden tot nu toe dat de oorzaak van de ramp in Soma gezocht moet worden in nalatigheid. Vanuit de oppositie worden echter vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. Een mijnwerker die de ramp overleefde, zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de kompels tijdig waren gewaarschuwd.

Overal in Turkije demonstraties tegen regering

In Soma eisen betogers het vertrek van de regering. Toen zij vrijdag tijdens een protestactie met stenen begonnen te gooien greep de politie met traangas en een waterkanon in.

In Istanbul greep de politie gisteravond in toen demonstranten op het Taksimplein in Istanbul een eerbetoon wilden brengen aan de slachtoffers van de ramp. De kleine groep demonstranten werd door ordetroepen teruggedrongen.

Tegen tientallen andere demonstranten op het belangrijkste plein in de stad werden vervolgens traangas en waterkanonnen ingezet. Ook demonstranten in de hoofdstad Ankara raakten slaags met de politie.