RKC degradeert, Excelsior en Dordrecht keren terug in Eredivisie

De keepers Jordy Deckers (R) en Benjamin Machini eerder dit seizoen in Woudestein, het stadion van Excelsior.
De keepers Jordy Deckers (R) en Benjamin Machini eerder dit seizoen in Woudestein, het stadion van Excelsior. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

RKC Waalwijk is gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg van coach Erwin Koeman werd in de finale van de nacompetitie verslagen door Excelsior. De wedstrijd van vanmiddag in Waalwijk eindigde in 2-2 en dat was voor Excelsior genoeg na de 2-0 zege van de club afgelopen donderdag in Rotterdam.

De Rotterdammers keren na twee jaar weer terug in de Eredivisie. RKC was de afgelopen drie jaar actief op het hoogste niveau. De Waalwijkers zijn na Roda JC en NEC al de derde degradant. Het gebeurde in het seizoen 2001-2002 voor het laatst dat drie ploegen degradeerden van het hoogste niveau.

De uitgangspositie van Excelsior was al riant en die werd na vier minuten alleen maar rooskleuriger. Lars Veldwijk knikte volledig ongehinderd de 0-1 binnen. Robert Braber was vervolgens dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald. De rekening presenteerde Sander Fischer door uit een vrije trap van Jeff Stans de 0-2 binnen te koppen. Veldwijk liet vervolgens na de definitieve genadeklap uit te delen. Hij trof het zijnet.

RKC leek dood en begraven en moest vijf keer scoren om behouden te blijven voor de Eredivisie. De thuisploeg vertoonde vlak voor rust nog een teken van leven. Jean-David Beauguel knikte de aansluitingstreffer binnen en in de 44e minuut zorgde Peter Jungschläger met een droge schuiver voor de 2-2.

RKC komt in tweede helft niet meer tot scoren

Met een klein beetje hoop ging RKC de rust in om vervolgens vol goede moed in de tweede helft weer op het veld te verschijnen. Binnen een minuut kreeg Beauguel een goede kans, maar goalie Jordy Deckers redde. Aan de andere kant liet ook Veldwijk een goede kans onbenut.

Het spervuur aan kansen stond symbool voor de wedstrijd die een zeer open karakter droeg. RKC gooide, natuurlijk noodgedwongen, alle registers open op zoek naar doelpunten. Daarbij moest het achterin ook ruimtes weggeven.

Evander Sno, die na rust zijn opwachting maakte, schoot van afstand net over. Een poging van Veldwijk ging juist net naast. Doelpunten werden niet gescoord en de tijd tikte weg in het voordeel van Excelsior. Het was de thuisploeg ook niet gegund om met een overwinning afscheid te nemen van het hoogste niveau. Zeven minuten voor tijd redde Deckers katachtig op een inzet van Beaugue.

Dordrecht terug in eredivisie

FC Dordrecht keert na negentien jaar terug in de Eredivisie. De ploeg van coach Harry van der Ham was vandaag in de finale van de nacompetitie te sterk voor Sparta Rotterdam. Na de 2-2 van donderdag op het Kasteel maakte Dordrecht drie dagen later voor eigen publiek de klus af door met 3-1 te winnen. (Novum)