Libische leger kondigt no-flyzone af boven onrustig Benghazi

Een man loopt langs door bombardementen verwoeste resten van winkels in Benghazi.
Een man loopt langs door bombardementen verwoeste resten van winkels in Benghazi. Foto Reuters / Esam Omran Al-Fetori

Het Libische leger heeft boven de Oost-Libische stad Benghazi een no-flyzone afgekondigd na dagen van hevige gevechten in de stad tussen een paramilitaire eenheid en islamitische militanten. Bij die gevechten vielen tientallen doden en honderden gewonden.

In Benghazi heerst anarchie doordat de Libische regering de controle over de stad kwijt lijkt. Een nieuwe paramilitaire eenheid, die zich het Nationaal Leger noemt en geleid wordt door oud-legerkolonel Khalifa Haftar, vecht op eigen houtje tegen islamitische militanten in de stad. Bij gevechten tussen de eenheid en de militanten vielen sinds vrijdag volgens persbureau AFP minstens 79 doden en 141 gewonden.

Door het instellen van een no-flyzone hoopt het Libische leger te voorkomen dat de militaire eenheid van Haftar nog langer vanuit de lucht de confrontatie kan zoeken met de islamitische militanten. Afgelopen vrijdag zette Haftar in elk geval één helikopter in bij de gevechten. Of het Libische leger helikopters of vliegtuigen van Haftar nu daadwerkelijk uit de lucht zal schieten is nog maar de vraag.

Instabiliteit in Libië sinds verdrijven Gaddafi

Libië kampt met instabiliteit sinds anti-regeringsrebellen in 2011 dictator Moammar Gaddafi uit de macht verdreven. Sinds dat moment zorgen gewapende milities voor grote onrust in het land en slaagt het leger er niet in de rust en veiligheid te herstellen. Politiek gezien is het land ook instabiel: een nieuwe grondwet moet nog altijd worden geschreven en sinds maart heeft Libië al drie verschillende premiers gehad.