En weer zitten de onderhandelingen in Amsterdam muurvast

Er wil maar geen beweging komen in de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur voor Amsterdam. GroenLinks is amper 24 uur na het advies van de nieuwe verkenners afgehaakt. Nu wil de SP ook niet praten met D66 en VVD.

De Amsterdamse fractievoorzitters (vlnr): Laurens Ivens (SP), Johnas van Lammeren (PvdD), Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot-Wassink (GroenLinks), Wil van Soest (Partij van de Ouderen), Jan Paternotte (D66), Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Marjolein Moorman (PvdA).
De Amsterdamse fractievoorzitters (vlnr): Laurens Ivens (SP), Johnas van Lammeren (PvdD), Eric van der Burg (VVD), Rutger Groot-Wassink (GroenLinks), Wil van Soest (Partij van de Ouderen), Jan Paternotte (D66), Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Marjolein Moorman (PvdA). Foto ANP/ Evert Elzinga

Er wil maar geen beweging komen in de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur voor Amsterdam. Een paar uur nadat gistermiddag ‘verkenners’ van D66 en SP hadden geconcludeerd “dat het nu het meest voor de hand ligt om een college te onderzoeken van D66, VVD, SP en GroenLinks”, haakte GroenLinks alweer af. De fractie vergaderde gisteravond langdurig om daarna vast te stellen dat zij niet wil meewerken aan een dergelijk college.

“Andere opties moeten eerst worden onderzocht”, zei fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks vanochtend. Hij wijst erop dat in het voorkeurslijstje dat de verkenners opstelden aan de hand van gesprekken met de acht fractievoorzitters in de Amsterdamse raad, ook de mogelijkheid van een brede linkse coalitie door verschillende partijen is genoemd.

D66-leider Jan Paternotte vindt het jammer dat GroenLinks op voorhand niet wil praten over een college met VVD en SP:

“Het verbaast me ook, want tegenover de verkenners had GroenLinks voor geen enkele combinatie een blokkade opgeworpen.”

Ook SP wil nu niet praten

Ook de SP ziet nu geen heil meer in gesprekken, schrijft AT5. Praten met D66 en VVD “is niet aan de orde”, zei partijleider Laurens Ivens.

Met de verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) waren de onderhandelingen in Amsterdam aan hun vierde en vijfde begeleider van buitenaf toe. Eerder hebben Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaf (beide D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) geprobeerd lijn en vaart te krijgen in de besprekingen.

Tot vorige maand leek Amsterdam nog aan te koersen op een coalitie met D66 en GroenLinks. Die partijen kwamen in twee weken tot een gezamenlijke proeve van een program, een “hervormingsagenda”. In de weken daarna is gebleken dat ze die agenda op verschillende manieren lezen. D66 is bovendien stellig van plan met de VVD te besturen, terwijl GroenLinks na gesprekken met D66 en VVD samen tot de conclusie kwam dat zo’n college te rechts zou worden.

Paternotte moest vanochtend nog overleggen met de andere partijen en kon daarom nog niet zeggen wat de volgende stap in het proces zal zijn.