Reddings-en zoekoperatie Turkse mijnramp afgerond - 301 doden

Reddingswerkers van de mijnramp in Turkije
Reddingswerkers van de mijnramp in Turkije Foto EPA/Tolga Bozoglu

De reddingsoperatie en zoektocht naar slachtoffers in de steenkolenmijn in de Turkse stad Soma, waar afgelopen week twee keer brand uitbrak, is afgerond. De laatste slachtoffers zijn gevonden, zo meldt de Turkse minister van energie Taner Yildiz vanmiddag tegen AP.

Het dodental van de mijnramp in het westen van het land staat op 301. Bijna vijfhonderd mijnwerkers konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of werden later gered.

‘Ramp niet veroorzaakt door nalatigheid’

De regering en het betreffende mijnbedrijf ontkennen dat de ramp het gevolg is van nalatigheid. Vanuit de oppositie worden al dagen vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. De regering heeft hierop gevraagd om een parlementair onderzoek naar de explosie die waarschijnlijk door kortsluiting plaatsvond.

Een mijnwerker die de ramp overleefde zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de mijnwerkers tijdig waren gewaarschuwd.

Vertrek regering Soma geëist

In Sana gingen gisteren duizenden boze mensen de straat op om het aftreden van de regering van Erdogan te eisen. Ze gooiden stenen; de politie reageerde met traangas en waterkanonnen. In Istanbul werd een menigte uit elkaar gedreven die kaarsen aanstak voor de slachtoffers.