Oranje blijft steken op 1-1 tegen Ecuador

(VLNR) Assistent-trainer Danny Blind, bondscoach Louis van Gaal , Assistent-trainer Patrick Kluivert en keeperstrainer Frans Hoek tijdens de oefeninterland Nederland tegen Ecuador.
(VLNR) Assistent-trainer Danny Blind, bondscoach Louis van Gaal , Assistent-trainer Patrick Kluivert en keeperstrainer Frans Hoek tijdens de oefeninterland Nederland tegen Ecuador. Foto ANP/Koen van Weel

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd tijdens de voorbereiding op het WK te winnen. Ecuador hield de formatie van bondscoach Louis van Gaal vanavond in de Amsterdam Arena op 1-1. Door een goal van Jefferson Montero kwam Oranje al vroeg op achterstand, Robin van Persie maakte vlak voor rust gelijk.

Voor het Nederlands elftal is het al de vierde wedstrijd op rij die niet wordt omgezet in winst. Drie duels eindigden in een gelijkspel, van Frankrijk werd verloren. Voordat het WK begint, staan er nog oefenwedstrijden tegen Ghana en Wales op het programma.

Onwennig spel met nieuw systeem

Nederland speelde voor het eerst met het nieuwe 5-3-2-systeem, maar oogde vooral heel onwennig. Al in de negende minuut sloeg Ecuador toe via Montero, nadat verdediger Joël Veltman zich in de luren had laten leggen door een handig steekpassje van Felipe Caicedo.

De gelijkmaker kwam in de 37e minuut uit de lucht vallen, maar was wel van grote schoonheid. Na een strakke pass van Jordy Clasie nam Van Persie de bal aan op de borst en schoot schitterend raak. Memphis Depay was met een schot dat rakelings voorlangs ging even later zelfs dicht bij de 2-1.

Na rust had de verliezend WK-finalist van vier jaar geleden wat meer controle over de wedstrijd. Het rondspelen van de bal was echter niet genoeg om kansen te creëren. Invallers Jonathan de Guzman en Patrick van Aanholt kwamen nog wel tot een schot, maar doelman Jonathan Bonguera kon beide keren makkelijk redden.

Ecuador bereidt zich net als Oranje voor op het WK. Het Zuid-Amerikaanse land is ingedeeld in een poule met Frankrijk, Zwitserland en Honduras. (Novum)