Nieuwe aanval Boko Haram in Kameroen op dag van top in Parijs

Een Chinese man is omgekomen en tien anderen werden “waarschijnlijk ontvoerd” bij een aanval vannacht van de islamitische groepering Boko Haram in het noorden van Kameroen.

Leden van Senegalese mensenrechten-, vrouwenrechten-, en hulporganisaties demonstreren voor de vrijlating van de schoolmeisjes. Ze houden borden vast met de tekst "Bring back our girls", een wereldwijde campagne.
Leden van Senegalese mensenrechten-, vrouwenrechten-, en hulporganisaties demonstreren voor de vrijlating van de schoolmeisjes. Ze houden borden vast met de tekst "Bring back our girls", een wereldwijde campagne. AFP / Moussa Sow

Een Chinese man is omgekomen en tien anderen werden “waarschijnlijk ontvoerd” bij een aanval op een Chinees arbeiderskamp vannacht van de islamitische groepering Boko Haram in het noorden van Kameroen.

Dat meldt de politie aan persbureau AFP. De rebellen zouden zwaar bewapend de aanval hebben geopend.

De aanval vond plaats bij het stadje Waza, twintig kilometer ten noorden van de Nigeriaanse grens en het Sambisabos, een bolwerk van Boko Haram. Het bos ligt vlak bij de plek waar de groepering honderden Nigeriaanse schoolmeisjes heeft ontvoerd.

In de nu vijf jaar durende opstand voor een zelfstandige islamitische staat heeft de door de VN als terroristisch bestempelde organisatie Boko Haram duizenden mensen vermoord. Dat het Nigeriaanse leger niet is opgewassen tegen Boko Haram is deels het gevolg van decennialang wanbeleid, schreven Toon Beemsterboer en Wim Brummelman eerder in NRC Handelsblad:

“Uit vrees voor coups werden verdachte legereenheden door opeenvolgende militaire regimes zwak gehouden. Nu kampt het leger met een gebrek aan personeel, slecht onderhoud van materieel en gebrek aan training. Het telt zo’n 25.000 militairen in actieve dienst, maar die worden in het hele land ingezet. Het moreel onder militairen in het noorden is laag. Ze krijgen slecht eten, mogen vaak niet op verlof en leven in constante angst voor aanslagen.”

Nigeriaanse president op Elysée aangekomen

Vandaag wordt een korte top gehouden in Parijs over Boko Haram en de veiligheid in Nigeria. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en zijn collega’s uit Kameroen, Niger, Tsjaad en Benin zijn aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië en de EU. Er moet een gezamenlijk beleid uit voortkomen tegen Boko Haram. Nigeria moet buurlanden meer bij het offensief betrekken.

Lees vijf vragen over Boko Haram in Nigeria (€).