Luiten aast in Spanje op revanche en topklassering

Oudgediende Derksen dankzij hole-in-one in de voorhoede in Girona

Even leek het vrijdagmiddag wel het open Nederlands kampioenschap op de baan van het PGA Catalunya Resort, met Joost Luiten, Daan Huizing en Robert-Jan Derksen in de top-vijf van het Open de España. Er zijn tijden geweest dat het Nederlandse golf minder prominent aanwezig was op de Europese Tour, het belangrijkste profcircuit voor golfers in Europa.

Maar bij het scheiden van de markt keek vooral Luiten tevreden terug op de tweede dag in Girona, in het noorden van Catalonië. Met vijf slagen onder de baannorm ging de 28-jarige Rotterdammer samen met de onbekende Engelsman Eddie Pepperell als nummer twee het weekeinde in. Zij zagen hoe de Belg Thomas Pieters met zes slagen onder par brutaal de leiding nam. De 22-jarige eerstejaarsprof uit Geel is terug te vinden op plaats 690 op de wereldranglijst.

De jonge Huizing (+1) en veteraan Derksen (-1), die donderdag al was opgevallen met zijn vierde hole-in-one op de Europese Tour, vielen op de laatste holes terug in het klassement, maar haalden wel ruimschoots de cut.

Luiten herstelde zich op Spaanse bodem goed van zijn teleurstellende prestatie op The Players, vorige week in Florida. Daar eindigde zijn debuut op TPC Sawgrass al op zaterdag met een dagscore van tien slagen boven par.

Een goed resultaat in Girona is van groot belang voor Nederlands beste golfer. Luiten is de afgelopen weken achterop geraakt in de strijd om de twaalf plaatsen in het Europese Ryder Cup-team. Luiten zakte afgelopen week naar de 49ste plaats op de wereldranglijst.

De concurrentie tussen de Europese topspelers is moordend. Zo staat de Duitser Martin Kaymer, winnaar van The Players, dankzij een tas vol punten ineens weer in dat team voor de Ryder Cup, die eind september in Gleneagles wordt gespeeld. Bovendien heeft Luiten concurrentie van topspelers als de Engelsen Lee Westwood en Ian Poulter en de Spanjaard Miguel Ángel Jiménez, die al eerder hebben meegedaan aan het meest prestigieuze evenement op de golfkalender.

Luiten toonde zich vrijdag in Girona een tevreden mens. „Vijf onder par na twee ronden op deze moeilijke baan is prima”, zei hij op de website van de Europese Tour. „We staan in een goede positie voor het weekend.”

Opmerkelijk is ook de prestatie van de 40-jarige Derksen, die bezig is aan zijn laatste seizoen op de Europese Tour. Hij speelt de laatste weken op hoog niveau, maar zegt niet te zullen tornen aan zijn besluit. Derksen, die in zeventien jaar tijd meer dan vierhonderd toernooien speelde en twee keer eindwinnaar was, staat halverwege het Spaans Open op de gedeelde tiende plaats.

De 23-jarige Huizing, sinds anderhalf jaar prof, leek vrijdag aanvankelijk voor Derksen te zullen eindigen, maar op de laatste negen holes ging het mis. Door twee double bogeys en drie bogeys zakte hij van de tweede naar de gedeelde 46ste plaats.