Erfgenamen ruziën over erfenis Endstra

De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam.
De technische recherche verricht sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra aan de Apollolaan in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

Tien jaar na de dood van onderwereldbankier Willem Endstra is zijn familie nog altijd verwikkeld in een conflict om de erfenis. De neef van Endstra is in maart van dit jaar aangehouden. Hij wordt verdacht van het hacken van de computer van Andy van der Mark, een fiscaal-adviseur die betrokken is bij de afwikkeling van de erfenis van Endstra.

De advocaat van Endstra’s neef geeft geen commentaar op de zaak. Ook het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op de identiteit van de verdachten. In opdracht van de neef zouden twee mannen de computers van Van der Mark hebben besmet met kwaadaardige software. Ingewijden bevestigen dat bij de afwikkeling van de erfenis spanning is ontstaan tussen Endstra’s zus Beatrix enerzijds en diens broer Haico en zus Astrid anderzijds.

De drie waren samen met Willem Endstra aandeelhouder van een familiebedrijf dat door hun vader is opgezet. De vijf kinderen van Endstra hebben recht op het deel van dat bedrijf. Daarnaast had Willem Endstra een grote vastgoedportefeuille.

‘Bezittingen ruim 300 miljoen euro’

De waarde van de bezittingen van Endstra werd aan het begin van deze eeuw door zakenblad Quote geschat op ruim 300 miljoen euro. Volgens een ingewijde blijft daar waarschijnlijk niet meer dan 25 miljoen van over. Bovendien wil ook justitie een deel van de erfenis afromen, omdat er sprake is van crimineel vermogen. Eind maart is de Amsterdamse advocaat Toni van Hees aangewezen als vereffenaar van de criminele erfenis.

De neef van Endstra die nu wordt verdacht van de hack, was aanwezig in Endstra’s kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam toen hij op maandag 17 mei 2004 op de stoep werd geliquideerd. De vermoedelijke schutter, de rus Namik Abbasov, werd in 2011 aangehouden. Hij overleed in 2012 in een Nederlandse cel in afwachting van zijn proces. Hij heeft nooit informatie vrijgegeven over de opdrachtgever voor de moord. Drie andere verdachten moeten eind van dit jaar voor de rechter verschijnen.

Lees ‘Endstra’s erfenis’ in NRC Weekend.