Demonstranten verdreven en opgepakt door oproerpolitie Istanbul

Een demonstrant wordt weggevoerd van het Taksim-plein in Istanbul.
Een demonstrant wordt weggevoerd van het Taksim-plein in Istanbul. Foto EPA/Sedat Suna

De Turkse oproerpolitie greep vanavond in tijdens een demonstratie bij het Taksim-plein in Istanbul die is ontstaan naar aanleiding van de mijnramp in Soma. Een onbekend aantal activisten is gearresteerd toen agenten de enkele tientallen demonstranten verdreven.

Met traangas en waterkanonnen zijn demonstranten van het plein verdreven. Ook in de hoofdstad Ankara ontstonden rellen tussen activisten en agenten. Vanmiddag was het ook onrustig bij de universiteit van Istanbul. Studenten bezetten daar de faculteit Mijnbouw, uit protest tegen de ramp.

Demonstranten eisen afzetten Erdogan

Verder kwamen er meldingen van demonstraties in de steden Adana, Antalya en Bursa. In Sana gingen gisteren duizenden boze mensen de straat op om het aftreden van de regering van Erdogan te eisen.

De politie in Soma heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt om nieuwe protesten te voorkomen, meldt televisiezender NTV. Advocaten die bezwaar maakten tegen identiteitscontroles raakten eveneens verzeild in een confrontatie met agenten, en zijn naar verluidt opgepakt. De advocaten wilden juridisch advies aanbieden aan de slachtoffers.

301 doden

Het dodental van de mijnramp in het westen van het land staat op 301. Bijna vijfhonderd mijnwerkers konden 13 mei aan de vuurhaard ontsnappen of werden later gered. De reddings- en zoekactie is vandaag gestaakt nadat de laatste vermiste slachtoffers werden gevonden.

De regering en het betreffende mijnbedrijf ontkennen dat de ramp het gevolg is van nalatigheid. Vanuit de oppositie worden al dagen vragen gesteld over mogelijke lakse naleving van de veiligheidsregels. De regering heeft hierop gevraagd om een parlementair onderzoek naar de explosie die waarschijnlijk door kortsluiting plaatsvond.

Een mijnwerker die de ramp overleefde zei dat veiligheidsinspecteurs nooit afdaalden tot de diepste regionen van de mijn. De gasconcentratie zou te hoog zijn opgelopen zonder dat de mijnwerkers tijdig waren gewaarschuwd.