Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De 25 beste Aziatische restaurants

Chang-i, Amsterdam

Keuken Modern Chinees

Prijs €€€

Eet hier Wagyu-rund en eendenlever

De begrippen mystiek en oosters worden vaak in één adem genoemd en bij restaurant Chang-i, achter het Amsterdamse Concertgebouw begint je te dagen waarom. Geen eetzaal vol kakelende gasten, maar een zwart/bruin/paars labyrintische aaneenschakeling van nissen en kamers met gedempt licht en loungemuziek. Een restaurant om in vreemd te gaan, ook als je dat alleen op het gebodene betrekt. Want de Innovative Chinese Cuisine van Chang-i verleidt je met bijvoorbeeld ossenhaas van het Wagyurund en een saus met eendenlever of met kimchi, Koreaanse gefermenteerde groenten.

Veel van de Kantonese en Thaise klassiekers worden in een elegante free style versie geserveerd, en er is een omvangrijke wijnkaart.

Dynasty, Amsterdam

Keuken Chinees-Thais

Prijs €€€

Eet hier pekingeend

Van alle oosterse restaurants is Dynasty in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat het kleurrijkste, in elk geval in de letterlijke zin van het woord. Met plafonds van papieren parasols met rood licht erachter, blauwe muren, veel bloemen en grote kunstwerken van Walasse Ting aan de muur. Ting hangt in de eetzaal op de begane grond maar er is ook een bovenzaal met een aanpalende lounge waar gerookt mag worden. Zoals veel oosterse restaurants is ook Dynasty befaamd om de pekingeend, maar in de keuken is de wok het belangrijkste attribuut. Chinees-Thais is een combinatie die je nu vaker ziet, maar Dynasty begon dat experiment al dertig jaar geleden. Daarbij is simpelheid de sleutel. Mijnheer Yen, de eigenaar, heeft er een passende metafoor voor: „Een goede oosterse kok kan alles met één enkel mes.”

Izakaya, Amsterdam

Keuken Frees style Japans

Prijs €€€

Eet hier Omakase, Chef’s tasting menu

Een restaurant als een kosmopolitische bar, dat is Asian Kitchen & Bar Izakaya. De glanzende metalen bar is het middelpunt van de zaak, daarnaast zijn er tafeltjes en aanschuiftafels. De locatie in een hotel zorgt ervoor dat je hier ook het internationale publiek treft dat je bij deze sfeer verwacht. Een heerlijke plek om je met cocktails, snacks en lekkere loungemuziek naar je maaltijd toe te werken. De kaart is omvangrijk en Japans/oosters georiënteerd, al worden Franse invloeden niet geschuwd. Shared dining is hier the name of the game, veel van de prachtige gerechten komen in sushi- of snackvorm en kunnen daardoor makkelijk gedeeld worden, zoals de pekingeend waarvan krokante sushi gerold is. Chef Hari Shetty is een genie in garingen en texturen. Bestel niet direct alles tegelijk, maar probeer eerst een paar gerechten, want de porties kunnen soms flinker zijn dan je zou verwachten.

Nam Kee, Amsterdam

Keuken Kantonees

Prijs

Eet hier oesters

Grappig, zo veel mensen hebben het boek Oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum gelezen en de film gezien, maar hebben ze nog nooit zelf geproefd. Het restaurant is succesvol, er zijn inmiddels al drie vestigingen in Amsterdam. Het oer-adres is in de Amsterdamse Chinatown, op de Zeedijk. In de keuken staat daar het stoomorgel, een apparaat dat vader Chung ooit in Hongkong liet maken om er oesters in te stomen. Die oesters komen – ook al sinds mensenheugenis – van vishandel Tel, vlak bij de Zeedijk op de Kloveniersburgwal. Daar haalt Nam Kee de allergrootste maat wilde Zeeuwse oesters die voor rauwe consumptie veel te groot zijn. Bij het stomen krimpt het vlees en ontstaat er een bijna kipachtige structuur. In combinatie met huisgemaakte zwarte bonensaus, knoflook en bosui is het een gerecht dat zelfs wie griezelt van oesters over de streep trekt.

Bij Nam Kee kun je verder ook voor allerlei andere Kantonese en Chinees-Indische gerechten terecht.

Sea Palace, Amsterdam

Keuken Kantonees

Prijs €€

Eet hier dimsum

Het grootste restaurant van Amsterdam kan op vier verdiepingen 700 gasten herbergen en drijft in het Oosterdok. Of liever gezegd: het dreef in het Oosterdok, want het is inmiddels aan de bodem vastgemaakt. Volgens een anekdote is de boot berekend op 700 Chinezen en niet op grotere Europeanen en Amerikaanse toeristen. Hoe dan ook, de soep blijft bij Sea Palace altijd in de kom. De aankleding met draken en lampionnen is bij de inrichting wel heel voortvarend ter hand genomen, het is bijna een parodie op een Chinees restaurant. Maar het gebodene is in orde, getuige de grote drommen Chinezen die er dagelijks neerstrijken voor dimsum, pekingeend, Chinese fondue of een van de tientallen overige Chinese classics op de kaart. Bij Sea Palace kan geluncht en gedineerd worden, vooral op zondag is dit een favoriete plek van Chinese families die er genieten van een prachtig uitzicht op de stad.

Amsterdam, 020-6264777

Taste of Culture Amsterdam

Keuken Kantonees

Prijs

Eet hier B1: Inktvis met garnalenpasta

Een theatermenu is doorgaans een vlotte maaltijd voor de voorstelling. Leuker is het om je tijdens de voorstelling te kunnen verheugen op een gezellig souper. In Amsterdam is Taste of Culture, om de hoek bij de Schouwburg, dan de ideale bestemming. Dit restaurant heeft een aangename vaart, je wordt bediend door vrolijke Chinese dames die heel Amsterdams bijdehand uit de hoek kunnen komen.

In de eigenzinnige inrichting domineren een grote televisie en een nog lelijker Chinese verlichte spiegel. Op de kaart tref je alle genummerde klassiekers, aan tafel tref je de hoofdstedelijke beau monde, verdwaalde toeristen, schilderachtige vaste klanten en cafégangers die de bamibodem beter vóór het drinken hadden kunnen storten. Erg gezellig om met een groot gezelschap aan het glazen draaiplateau te zitten, een willekeurige selectie uit de genummerde gerechtenlijst te bestellen en er Chinese thee, bier of redelijke wijn bij te drinken. Er wordt tot na middernacht geserveerd en het geboden is van een constant niveau. Laten we zeggen, altijd een 7.

Umeno, Amsterdam

Keuken Japans

Prijs €€

Eet hier alle sushi

Een geheim adres dat al 37 jaar bestaat, het blijkt te kunnen: Umeno in de Agamemnonstraat. Het is een van mijn favoriete Amsterdamse sushi-adressen.

Umeno is gevestigd in een geblindeerd hoekpandje in Amsterdam-Zuid. Voor het interieur hoef je er niet heen, er bestaat blijkbaar een herenakkoord onder de beste sushimakers om de inrichting vooral zo saai mogelijk te houden. Voordeel is dat ze nooit hoeven te verbouwen om de tijdgeest bij te benen. Meest opwindende attribuut is de maneki neko , de Japanse gelukskat, al is die hier van steen en dus zonder bewegend wenkpootje.

Bij Umeno heerst serene rust, de sushi wordt trefzeker en met grote kalmte geproduceerd, je herkent de klasse aan de uitmuntende rijst en het spatverse zeefruit. Er zijn ook andere Japanse verrukkingen als sukiyaki (noedelgerecht), Wagyu-rundvlees, teriyaki-kip en tal van tempuragerechten. Dit is niet alleen een adres waar Japanse klanten heen gaan, het wordt ook gefrequenteerd door Japanse koks. I rest my case.

Amsterdam, 020-6766089

Yamazato, Amsterdam

Keuken Japans

Prijs €€€

Eet hier de bentobox

Wat je in dit paleis op de begane grond van het Okura Hotel geserveerd krijgt, geldt als maatstaf voor de Japanse keuken in Amsterdam of liever gezegd: in Nederland. Hier praktiseert men al dertig jaar de kaiseki-keuken, het Japanse equivalent van haute cuisine. Japans koken zonder concessies, met een bijna griezelige graad van perfectie. Michelin gaf er dan ook een ster voor. Yamazato heeft een eigen sushibar en een in sake gespecialiseerde sommelier. Je wordt bediend door lieve, zeer beleefde dames in traditionele klederdracht. Dit alles in een ultrasaai, zichzelf wegcijferend interieur met veel van het gladde hout waar vroeger radio’s in uitgevoerd werden. Maakt niet uit: het wonder ligt op het bord voor je neus. Of in de doos voor je neus, want de bentobox is hier een absolute aanrader, een meesterproef waar chef Masanori Tomikawa alle registers voor opentrekt. Sashimi van verschillende vissoorten, tempura van garnalen, vis en groenten, gegrilde ossenhaas, Japanse rijst en misosoep. Je kunt er alleen al minutenlang naar kijken.

Yokiyo Amsterdam

Keuken Koreaans

Prijs

Eet hier het chefsmenu

Wat een leuk restaurant is Yokiyo, een van de weinige Koreaanse adressen. Het wemelt er van de jonge gasten en het grillen is hier een deugd, het gebeurt niet alleen in de keuken, je kunt het ook zelf doen op je eigen individuele barbecue die – onder een koperen afzuigkap – op de eerste verdieping in de tafels is ingebouwd. Eigenlijk kent het restaurant drie verschillende zones: een souterrain waar je op houten banken zit in een soort jeugdherbergsfeer, het ‘zelfgrill’-deel aan de tafels boven, en op diezelfde etage aan de voorkant een Europees ogend eetzaaltje met uitzicht op de Oudezijds Voorburgwal.

Kimchi, de Koreaanse gefermenteerde groenten zijn een alomtegenwoordig onderdeel van het gebodene. De lijst met kleine gerechten is lang en vol aangename verrassingen, maar als je een chefsmenu neemt, heb je een mooie doorsnee van de keukenkunsten te pakken. Ook het drinken in Yokiyo is leuk en avontuurlijk, een Soju-cocktail bijvoorbeeld op basis van Koreaanse jenever of Makgeolli, Koreaanse rijstwijn. Er staan zelfs heerlijke gefermenteerde frisdranken op de kaart die zeker niet kinderachtig zijn.

Yokiyo, Oudezijds Voorburgwal 67, Amsterdam, 020-3314562

Tandjong Priok, Arum

Keuken Indonesisch/Thais

Prijs €€

Eet hier sateh kambing.

In 2005 opende hier restaurant Tandjong Priok, vernoemd naar de haven van het oude Batavia. In de voormalige boerderij waarin het restaurant gehuisvest is, kom je antieke nautische parafernalia tegen, naast wajangpoppen en Indonesische maskers.

Een eigenzinnig Indonesisch restaurant met een Sumatraanse keukencheffin – Esther Gerlsma – die nu eens geen rijsttafel serveert. Haar man Sicco, met wie ze het restaurant runt, is voorvechter van lokale producten. Uit eigen tuin komen kecipir, bunga turi, en tal van andere Indonesische gewassen. In het restaurant worden negen (!) soorten sambals gemaakt, bij de meeste gebeurt dat à la minute aan tafel. De weergaloze sateh kambing is van geitenvlees dat in dit geval van lokale, jonge bokjes komt. Sicco heeft zelf de speciale grills laten lassen waar buiten de saté op geroosterd wordt. Verder beschikt de keuken over een rookoven, waarin de vis op de Indonesische manier gerookt wordt.

Er kan van deze bijzondere keuken genoten worden tot eind juni, daarna gaan de Gerlsma’s zich bezinnen op een minder arbeidsintensief scenario.

Bali James, Breda

Keuken Modern Indonesisch

Prijs €€

Eet hier rijsttafel

Een Indisch instituut in Breda, sinds 1978. Maar vier jaar geleden nam zoon Jimmy de keuken over en herdoopte de zaak in Bali James. „Er zijn al zoveel restaurants die Bali heten.”

Een grote zaak met bediening in traditionele kleding, een muur met een hangende tuin en vitrines met prachtige Balinese danshoeden. De 36-jarige Jimmy Lo Hamzah hecht aan traditie, maar is ook dagelijks in de weer om de moderne Indonesische keuken in zijn restaurant te implementeren. Hij gaat er daarbij prat op om bijvoorbeeld in de babi guding (varkensvlees van de barbecue) Balinese kruiden te verwerken die je in geen ander restaurant in Nederland zult tegenkomen. De rijsttafel staat als vanouds centraal, de benodigde rechauds zijn in de tafels verwerkt. Maar de gerechten van de rijsttafel zijn licht, vers en fris van smaak. Een modern Indonesisch avontuur tot aan het dessert van schaafijs en de Kopi Dua koffie.

HanTing Cuisine, Den Haag

Keuken Frans-Chinees

Prijs €€€

Eet hier Hans Chefs menu

HanTing Cuisine, het Haagse restaurant van chef-kok Han Ji en zijn vrouw Ting (zie ook pagina 2), geldt als een van de beste oosterse restaurants van het land. Dat vond Michelin ook en gaf er een ster voor. Zoals de naam al doet vermoeden hebben we hier te maken met een fusie van het Franse en Chinese culinaire gedachtengoed. Han is een meester op de vierkante millimeter, waardoor zijn gerechten direct al een lust voor het oog zijn. In zijn combinaties denkt hij verder door dan de meeste chefs: alles wat hij serveert is ook nog eens conform de oude Chinese voedingsleer die rekening houdt met de effecten van de verschillende producten in het menselijk lichaam, maar die theorieën worden je alleen geserveerd als je er expliciet om vraagt. Je kunt ook gewoon genieten van kabeljauw met eendenlever en sepia of zeebaars met zeekwal. Ting is een begenadigd sommelier die er feilloos de passende glazen wijn naast zet.

Oni Japanese dining, Den Haag

Keuken Japans

Prijs €€

Eet hier tonijnsushi met gefrituurde garnaal en avocado

Direct naast Han Ting (zie boven) zit nog een oosters restaurant, maar de twee zaken zijn zo verschillend dat ze elkaar niet in de weg kunnen zitten. Oni zou je kunnen omschrijven als een loungerestaurant, niet alleen door de muziek, maar ook door de inrichting. De strakke, houten aanschuiftafels voor in de zaak zijn kindvriendelijk, in het midden staan comfortabele loungebanken tegenover de bar. Vandaar af is er naar beneden uitzicht op de open keuken en naar boven op de paars verlichte eetzaal op de entresol.

De kaart lijkt niet groot van formaat, maar de lettertjes zijn vooral heel klein, er staat een enorme hoeveelheid gerechten op. Voor de hand liggende Japanse klassiekers als sushi, sashimi, tempura, maar ook allerlei gegrilde en gefrituurde gerechten met kip, vis of vlees. Best buy is een mix van nigiri en maki sushi, tempura en soba-noedels, al zijn de tonijnsushi met gefrituurde garnaal en avocado ook een feestmaal op zichzelf.

The Raffles, Den Haag

Keuken Indonesisch

Prijs €€€

Eet hier menu Raffles

Wie de traditionele Indonesische keuken wil proeven in de kalme, vriendelijke sfeer die daarbij hoort, is bij The Raffles aan het juiste adres. Het restaurant is gestoffeerd met originele ikatdraperieën en gebatikte tafelkleden. Niet alleen worden de klassieke gerechten hier met liefde en louter verse ingrediënten gereproduceerd, gastheer sommelier Frank Deuning schenkt er graag een passende wijn bij. Dat is dan weer modern, wijn is in de Indonesische keuken lang een ondergeschoven kindje geweest. Deuning pakt uit met drie soorten champagne, zeven wijnen per glas, een uitgebreide keus in flessen rood en wit en dat ook nog eens voor schappelijke prijzen. Chef Vichai Boonyuen maakt verschillende soorten saté, waaronder saté cumi cumi van pijlstaartinktvis met chilisaus, de originele Indonesische loempia en otak otak: in bananenblad gestoomde krab en vis met kokos en basilicum. En dat zijn dan alleen nog maar voorgerechtjes. Neem een van de vier menu’s en je maakt een memorabele reis door de tijd.

Sukanya, Dieren

Keuken Thais

Prijs €€

Eet hier phad Thai

Het is het grootste Thaise restaurant van Gelderland en waarschijnlijk zelfs van Nederland: Sukanya in Dieren. Pas verhuisd naar een monumentale locatie: een voormalige protestantse kerk uit 1937. „Wat u hier ziet is allemaal het nieuwste van het nieuwste”, meldt eigenaar Fred Schoolderman trots als hij op de vele boeddhabeelden wijst. De koikarpers en de geïmporteerde waterval wachten achter de zaak nog op hun definitieve plek. Jammer alleen dat de vrouw van de eigenaar, waar hij de zaak naar vernoemd had, is opgestapt. Aan de kaeng khiaw waan kung is dat verdriet allerminst te proeven: een rijk gevulde groene kokoscurry met veel grote gamba’s. Dat is het kenmerk van sukanya: alle gerechten die we uit de Thaise eethuisjes kennen, maar dan rijker en geraffineerder. De eigenaar denkt intussen na over een nieuwe naam. Thai Fine Cuisine Dieren maakt een goede kans.

0313-843536

Jiu.nu, Eindhoven

Keuken Frans-oosters

Prijs €€€

Eet hier dimsum

In het Mandarijn kan jiu wijn of alcohol betekenen. Dus als een oosters restaurant zich Jiu.nu noemt, weet u wel hoe laat het is. Dit moet haast wel het beste oosterse restaurant van Eindhoven zijn, al was het maar vanuit het perspectief van de wijnliefhebber. Eigenaar/vinoloog Sin Loong Wong heeft maar liefst veertig open wijnen klaarstaan voor wie geen hele fles uit de omvangrijke, sympathiek geprijsde wijnkaart kan kiezen. Je kunt ook alleen een glas komen drinken en er een klein hapje bij nemen.

De keuken is het domein van Ryan Bahadoer, een jonge ambitieuze telg uit een vermaard koksgeslacht. Of hij de Franse keuken met een oosterse touch kookt of juist andersom is een vraag die hij graag per gerecht beantwoordt.

Wij aten er een geweldige Dorade Royal, met kokos, pandang, sereh en curry, maar de kans is groot dat die inmiddels alweer vervangen is door een ander gerecht, want de kaart wisselt snel bij Jiu.nu. Een klassieker op de kaart is de dimsum van schaal- en schelpdieren, vlees en groenten.

040-2027154

De Lachende Javaan, Haarlem

Keuken Indonesisch

Prijs €€

Eet hier rijsttafel

Een restaurant dat door een complete familie gerund wordt, voelt vaak meteen al huiselijk en vertrouwd aan. Dat is in elk geval zo bij De Lachende Javaan in Haarlem. Hendrik Helling en zijn zuster Christine houden in de keuken de Indische culinaire traditie levend. Broer Frans, die verantwoordelijk is voor de rijke aankleding van de zaak, is bezig om het restaurant een culturele dubbelfunctie te geven als expositieruimte voor oude Indische reclameposters.

Bij Indonesische restaurant is de rijsttafel soms een beetje een verplicht nummer, maar bij De Lachende Javaan is aan de samenstelling daarvan geen verveling af te lezen. Er wordt volop geëxperimenteerd, met groenten bijvoorbeeld. Dat leidde onlangs tot een frikadel van bloemkool. Ayam mentega (kip met boter) is een heerlijk kipgerecht dat de Portugese invloed op de Indische keuken weerspiegelt.

Spandershoeve, Hilversum

Keuken Indonesisch

Prijs €€€

Eet hier satécombinatie

Indonesisch restaurant Spandershoeve aan de Bussumergrintweg was altijd een geliefde uitvalsbasis voor omroepbonzen. Het stond in die kringen bekend als het ‘enge buitenbos’, een begrip uit De Fabeltjeskrant.

Spandershoeve is een familiezaak. Grootmoeder Boerenkamp (zij begon hier 42 jaar geleden met haar man) staat, dik in de tachtig, nog in de keuken; zij is nog van de oude stempel. Haar kleinzoon Timo staat ernaast en haar zoon is gastheer in de zaak.

Onder invloed van Timo wordt de keuken telkens een tikkeltje moderner, bijvoorbeeld in een nieuwe versie van gado gado. Modern of klassiek, alle gerechten worden hier fraai geserveerd. Zoals de cinklack-lunch, een dwarsdoorsnede van de voorgerechtenkaart, gepresenteerd op een Balinese drakenboot.

Asian Glories, Rotterdam

Keuken Kantonees

Prijs €€

Eet hier het verrassingsmenu

Niet voor niets wordt bij Asian Glories de deur platgelopen door chef-koks uit alle windstreken. Alleen al de dimsum die hier geserveerd wordt is een klasse apart. In zijn open keuken maakt chef-kok Shun Po Fan er zelf alle benodigde deegwaar voor en hij is een meester in het combineren van smaken en texturen. Zo krijgen de har kau en de sieuw mai, gestoomde dimsum van garnaal en vlees die we uit het traditionele aanbod kennen, een andere dimensie. Maar ook een foie gras of gerijpt Hollands rundvlees krijgen een Kantonese make-over. En de chefs die hier komen eten, gaan allemaal naar huis met een foto van de pekingeend van Asian Glories in hun telefoon.

In het restaurant, dat verscholen zit tegenover een parkeergarage bij de Lijnbaan en zich over twee verdiepingen uitstrekt, is de sfeer dynamisch en mondain. Op een doordeweekse avond kun je er om tien uur nog een stampvolle zaal treffen. Dat is mede de verdienste van gastvrouw Jenny Fan Loh die het vrolijke middelpunt van de zaak is en bij alle gerechten een passend glas wijn uit de imposante voorraad schenkt.

Tai Wu, Rotterdam

Keuken Chinees

Prijs

Eet hier pekingeend

Wie bij Tai Wu in Rotterdam binnenkomt en langs de vijver met de karpers in de hal de zaak betreedt, loopt tegen grote stapels uiteenlopende Chinese dagbladen aan. Je vergeet direct dat je in Rotterdam bent. Dat komt ook door de overdadige aankleding van de enorme zaak, met een complete pagode midden in de eetzaal en gouden draken aan de muur. Grote Chinese gezelschappen zitten aan tafels met draaiplateau. De bediening is in handen van vrolijke dames die er onbekommerd met hun lelijke serveerkar op uit trekken om de pekingeenden te verdelen. Want dat is waar je hier voor komt: dimsum en pekingeend, die strak getrancheerd uit de keuken komt en door de dames behendig wordt uitgeserveerd. Nieuwkomers krijgen een vrolijke demonstratie van hoe je eerst Hoi Sin-saus op een pannenkoekje smeert eer je er zo’n krokant stukje eendenhuid met wat sappig vlees en bosui in rolt. Tai Wu is zeker niet het beste oosterse restaurant van de stad, maar wel een van de leukste.

010-4330818

O&O, Sint Willebrord

Keuken Frans/Aziatisch

Prijs €€€

Eet hier mie krob

Oriëntaals en Origineel was het etiket dat het echtpaar Tsang uit Hongkong 32 jaar geleden op hun restaurant in het Brabantse Sint Willebrord plakten. Anno 2014 staat O&O nog steeds in de voorste gelederen van oosterse restaurants in Nederland. De keuken heeft Japanse, Thaise, Maleisische, Singaporese en ook Franse invloeden. Bovendien schuwt men plaatselijke producten niet: als het seizoen voor asperges of Oosterscheldekreeft zich aandient,vind je die hier. O&O is weliswaar een echt luxe restaurant, maar dan zonder de stijfheid die daar nog wel eens mee gepaard gaat. Misschien komt dat doordat het ook een familierestaurant is, waar zowel moeder als dochter gastvrouw zijn.

In deze comfortabele zaak (met overdekt terras) eet je gerechten die je nergens anders vindt, zoals de Gillardeau-oesters in Balinese stijl met gember, knoflook, chili en limoen. Waar dochter Monica Tsang een heerlijke Albariño bij schenkt. Of de O&O-versie van ‘mie krob’, een krokante salade van gefrituurde mie met paling, Hollandse garnalen, verse munt en koriander en een dressing van pruimen en chili. O&O is, om in Michelintermen te spreken, de omweg waard.

0165-383249

The Oriental Swan, Soesterberg

Keuken Indonesisch/Thais

Prijs €€

Eet hier coquille en ganzenlever

23 jaar geleden doopte de familie Mok het klassieke restaurant ’t Zwaantje in Soesterberg om in The Oriental Swan: voortaan werden er gerechten uit de Kantonese en Szechuaanse keuken geserveerd. Inmiddels heeft chef-kok Cheung Mok zich ook de Thaise keuken eigengemaakt. Oriental Swan oogt als een traditioneel adres, er zijn maandelijkse afhaalmenu’s. Maar er wordt (ook) modern gekookt, getuige een huisspecialiteit van rauwe en gestoomde coquille met gewokte groenten, ganzenlever en zeekraal. Met zeventig wijnen kun je de wijnkaart behoorlijk uitgebreid noemen, je kunt hier bijvoorbeeld de wijn drinken die Francis Ford Coppola in Californië maakt. Zoon Ricky is gastheer, zijn moeder Miranda is gastvrouw, zij selecteert ook de passende wijnen bij de gerechten van haar man. Dat kunnen dus net zo goed Thaise curry’s als dimsum zijn. Of de babi pangang, tjap tjoi, loempia’s, bami en nasi die ook bij de afhalers nog altijd favoriet blijven.

Umami, Utrecht (en 6 andere steden)

Keuken Frans-Aziatisch

Prijs

Eet hier salade eend & kwal

Today’s Asian cuisine with a French twist, dat is de missionstatement van de zeven Umami-restaurants in Utrecht (waar wij aten), Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Maastricht, Amsterdam en Eindhoven. Geestelijk vader en moeder van deze franchiseformule in trendy loungevorm zijn Han en Ting Ji (van het met een Michelinster bekroonde restaurant Han Ting Cuisine, zie boven), dus ze hebben een naam te verliezen. Het risico daarop is beperkt doordat de keukens strikte orders uit Den Haag hebben.

In een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding serveert Umami heerlijke schotels en schenkt er gulle glazen prima wijn naast, een onweerstaanbare combinatie. De porties zijn ruim zodat shared dining hier geen scheve ogen hoeft op te leveren. Natuurlijk is er ook pekingeend, maar niet als hoofdrolspeler. De kaart danst vrolijk door de verschillende oosterse keukens. Vers en fris is hier de gado gado, heerlijk de salade van eend en kwal. Het zijn dezelfde onberispelijke ingrediënten die in veel duurdere zaken gebruikt worden, maar de verkoopprijzen zijn lager doordat de uitvoering in de keuken eenvoudiger is. Umami hanteert ook een ‘All-in cuisine’ deal met een vaste prijs voor drie uur onbeperkt bestellen.

Azië, Weert

Keuken modern Chinees-Indonesisch

Prijs €€

Eet hier Generaal Zhou’s kip

Op de parkeerplaats achter restaurant Azië in Weert staat nog een bord met de belettering van 41 jaar geleden, toen de ouders van Aihua en Lide Chung hun restaurant openden. De naam van het restaurant bleef, het voorvoegsel Chin Ind. werd vervangen door een onderschrift: modern chinees. Dat wordt onderstreept door de inrichting met gecapitonneerde wanden, witte ronde banken en grote, zwarte schemerlampen. Een avond in Azië begint niet met haaienvinnensoep maar met een gin tonic aan de bar.

Azië heeft de traditionele klandizie niet van zich vervreemd – er staat nog altijd rijsttafel op het menu en afhalen kan ook nog – maar de vernieuwing in de keuken is onmiskenbaar met een tasting menu en subtiele visgerechten. Plus een lange lijst classics, waaronder de ‘Acht kostbaarheden’ (een schotel met de meest luxe producten) en Generaal Zhou’s kip. Alle verlost van zware sauzen en elegant gepresenteerd. Ook de wijnkaart onderging een make-over, Azië schenkt bijvoorbeeld Boom Boom of Kung Fu Girl, de eigenzinnige wijnen van Charles Smith uit Walla Walla (VS).

Mooi Zeist, Zeist

Keuken Modern Indonesisch

Prijs €€

Eet hier rijsttafel

De Indonesische keuken, althans de Nederlands-Indische versie die in Nederland al zo lang gekoesterd wordt, staat voor de taak om te vernieuwen, nu Japanse, Koreaanse en vooral Thaise restaurants veel jong publiek naar zich toe trekken. Maar dan zonder de traditionele klanten van zich te vervreemden. Bij Mooi Zeist hebben ze dat mooi opgelost. Chef Arjuna Besemboen heeft in samenwerking met tweesterrenchef Pascal Jalhay de onontkoombare rijsttafel nieuw leven in geblazen door vertrouwde ingrediënten en smaken in een telkens wisselend chefsmenu van drie, vier of vijf gangen te presenteren. Wat overigens niet betekent dat de klassieke rijsttafel daarmee verdwenen is, daarvan staan nog altijd vijf versies – waaronder een vegetarische – op de kaart. En er is een nieuw concept aan toegevoegd: drinks & bites, zondags loungen met Indonesische tapas. In de riante villa waarin het restaurant gevestigd is, staat ook het terras daar deze zomer voor open.

030-6958058