Van Boxtel (D66), Vliegenthart (SP) moeten impasse Amsterdam oplossen

Eerste Kamerlid Roger van Boxtel (D66).

Eerste Kamerleden Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) moeten als verkenners proberen politiek Amsterdam uit de impasse helpen die er momenteel is rond de collegeonderhandelingen.

De SP opperde eerst een onafhankelijke informateur, maar de beoogde personen bleken niet beschikbaar.

Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Na besluit fractievoorzitters: Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart gaan als verkenners aan de slag met voorstel voor coalitie Amsterdam.
Twitter avatar jpaternotte Jan Paternotte Voorstel SP onafhankelijke informateur kreeg unaniem steun. De beoogde personen waren niet beschikbaar. D66 en SP leveren nu 2 verkenners.

Lang leek de hoofdstad af te stevenen op een coalitie van D66, de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen, GroenLinks en VVD. Geen PvdA dus, de partij die al sinds mensenheugenis het stadsbestuur bepaalde. Maar GroenLinks stapte uit de onderhandelingen. Breekpunt: D66 bewoog te veel in de richting van de VVD.

Hierna werd een grote coalitie geopperd van D66, VVD, PvdA en SP. Maar de laatste twee zagen dat niet zitten. SP-leider Laurens Ivens wilde eerst een “stabielere” coalitie onderzoeken, PvdA vreesde dat de onderhandelingen hierover zouden mislukken. Hierna ontstond de huidige impasse. Het werk van informateur Thom de Graaf (D66) zat er dus ook op.