In beeld

Unieke vondst: skelet van jong meisje bleef 12.000 jaar perfect bewaard

In een grot op het Mexicaanse schiereiland Yucatán hebben duikers het skelet gevonden van een meisje dat 'Naia' is gedoopt. Met een ouderdom van 12.000 tot 13.000 jaar is het een van de oudste skeletten van een vroege indiaan, en het meest complete. In het donker en onder het water zijn de beenderen perfect bewaard gebleven. Antropologen beschreven de ontdekking van het skelet in Hoyo negro deze week in Science, in NRC Handelsblad staat morgen een zeer uitgebreid artikel over de vondst van Naia.
Duikers Alberto Nava en Susan Bird brengen de schedel van 'Naia' naar een zogenoemde onderwaterdraaitafel. Hierop wordt de schedel gefotografeerd en later zal er een 3D-model van worden gemaakt.
National Geographic / Paul Nicklen
Bijna 56 meter beneden zeeniveau bij het grottenstelsel op het Mexicaanse schiereiland Yucatán zijn de beenderen van 'Naia' aangetroffen.
National Geographic
Het skelet behoorde toe aan een jonge ranke, kleine en jonge vrouw. Ze was ongeveer anderhalve meter lang en 15 of 16 jaar oud.
National Geographic
Het gevonden skelet kan licht werpen op de vraag van wie de huidige indianenvolkeren afstammen. De consensus onder archeologen en antropologen is dat de eerste mensen vanaf 17.000 jaar geleden Amerika bereikten.
National Geographic / Paul Nicklen
De schedel zoals deze in 2007 werd aangetroffen, rustend op een rotswand in de grot.
National Geographic / Paul Nicklen
Grotduiker Alexandro Alvarez inspecteert een deel van het skelet. Duikers hebben de schedel aanvankelijk ter plekke onderzocht – onder water. Het is tegen de erecode van duikers om geologische en paleontologische vondsten mee te nemen.
National Geographic / Paul Nicklen
De leeftijd van het skelet is mede op basis van een kies van Naia bepaald. Een koolstofdatering van het tandglazuur van de kies kwam uit op een leeftijd van 12.900 tot 12.700 jaar.
National Geographic / James Chatters
De beenderen lagen in een immense ruimte die de duikers in Mexico Hoyo negro noemen: zwart gat. Van wand tot wand meet de ondergrondse kamer 60 meter. De grot maakt deel uit van Sac Actun, het op een na langste grottenstelsel van de wereld.
National Geographic / Paul Nicklen