Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank verbiedt deel uitzending Project P - RTL schrapt verboden beelden

De uitzending van het RTL-programma ‘Project P: Stop het pesten’ van aanstaande maandag mag in huidige vorm niet worden uitgezonden. De beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt mogen niet worden gebruikt.

De ingang van het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet.
De ingang van het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Foto ANP / Jerry Lampen

De uitzending van het RTL-programma ‘Project P: Stop het pesten’ van aanstaande maandag mag in huidige vorm niet worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vandaag bepaald. De beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt mogen niet worden gebruikt.

Update 15.21: RTL knipt de verboden beelden uit de aflevering, heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau Novum. De zender gaat niet in beroep tegen de uitspraak. “Het is heel jammer, maar we denken toch nog een goede aflevering te kunnen maken. Het gaat om een paar minuten materiaal in een uitzending van 45 minuten.”

Eerder deze week werd tijdens een kort geding gezegd dat de gepeste jongen uit de aflevering van het Rotterdamse Einstein College was gestuurd. Op de beelden die hij in het geheim maakte van pesterijen waren sommige leerlingen nog te herkenbaar, stelde de school.

Twitter avatar Geert_RTLNieuws Geert Gordijn RB acht kans groot dat ondanks blurren beelden herkenbaarheid leerlingen #projectp groot risico is. Blurren is ‘niet uiterste inspanning’.

Dwangsom bij uitzending

De rechter vindt dat de bescherming van “de persoonlijke levenssfeer van de leerlingen” dan het recht op van vrijheid van meningsuiting van RTL. De beelden waarin de scholieren met de heimelijk gemaakte opnames worden geconfronteerd, mogen net als de geheim gemaakte beelden zelf niet worden uitgezonden. Als RTL dat toch doet, riskeert de omroep een dwangsom van 250.000 euro.

Twitter avatar Geert_RTLNieuws Geert Gordijn RB over #projectp: leerlingen zijn jong, 11-13. Ook kunnen zij er niet voor kiezen om niet naar school te gaan.

De school had de zaak aangespannen samen met ouders van de leerlingen en docenten om te voorkomen dat de uitzending op RTL 5 doorgang zou vinden. Volgens RTL was de jongen sinds april niet meer welkom op de school omdat pestende leerlingen toen door presentator Dennis Weening werden geconfronteerd met de in het geheim gemaakte beelden. Sindsdien kon de school de veiligheid van de jongen niet langer garanderen; hij moest zijn toetsen in de lerarenkamer maken.

De raadsman van de school zei tijdens het kort geding dat de gepeste leerling niet naar aanleiding van het programma van school moest. De jongen was aangenomen met een proefplaatsing; al voor de opnames zou aan zijn ouders zijn gezegd dat hij naar een andere school moest omdat het niveau voor hem te hoog was.