Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Geknoopte armbandjes rage onder meisjes - hobbyboek wordt bestseller

Van rubberen elastiekjes in vijf minuten een vrolijk gekleurd armbandje in elkaar knutselen: duizenden meisjes in Nederland doen het. In Amerika is “looming” al maanden een hit. Deze week kwam het hobbyboek Band-it! binnen op de achtste plaats in de Bestseller 60.

Rubberen armbandjes gemaakt volgens het Band-it-principe
Rubberen armbandjes gemaakt volgens het Band-it-principe

Van rubberen elastiekjes in vijf minuten een vrolijk gekleurd armbandje in elkaar knutselen: duizenden meisjes in Nederland doen het. In Amerika is “looming” al maanden een hit. Deze week kwam het hobbyboek Band-it! binnen op de achtste plaats in de Bestseller 60, de lijst van het CPNB met bestverkochte boeken.

Het boek van de Amerikaanse Colleen Dorsey, in Nederland uitgegeven door Tirion, werd in drie maanden tijd 70.000 keer verkocht. En dat is best opmerkelijk voor een hobbyboek. Band-it staat vol patronen en instructies voor het maken van rubberbandsieraden. De uit Amerika overgewaaide trend werd in korte tijd een rage onder jonge meisjes in Nederland.

17 miljoen hits op YouTube

De hype brengt ook nieuwe YouTube-sterretjes met zich mee: filmpjes van jonge meisjes die uitleggen hoe je een bepaald patroon moet knopen zijn mateloos populair. Zo werd het filmpje van dit Amerikaanse meisje in negen maanden tijd ruim 17 miljoen keer bekeken:

Ook door Nederlandse meisjes worden instructievideo’s geplaatst.

Hoog verkoopcijfer voor hobbyboek

Tirion-uitgeefster Marike den Brok:

“Een belachelijk hoog verkoopcijfer. In de twaalf jaar dat ik uitgever ben, heb ik dit nog niet meegemaakt.”

Gangbaar bij hobbyboeken is een verkoop van rond de 3.000 exemplaren. Toch zijn er de uitzonderingen: zo werd in 2011 een boek over kerstballen breien van twee Noorse modeontwerpers een enorme hit.

Toen Den Brok vorig jaar oktober de rechten kocht van Totally Awesome Rubber Band Jewelry, had ze direct het gevoel dat dit iets kon worden.

“In Amerika is het snel een heel populair tijdverdrijf geworden, de mal Rainbow Loom geheten, heeft er de prijs voor speelgoed van het jaar gekregen.”

Het duurde even voordat het boek op de Nederlandse markt kwam, omdat Den Brok tijd nodig had om voor de materialen een samenwerking te zoeken met een Nederlandse producent.

De techniek

Met behulp van een plastic mal, een zogeheten ‘loom’, worden elastiekjes gespannen en vervolgens geknoopt. Het doet een beetje denken aan punniken, maar dan in een modern rubber jasje gestoken. De knutseltechniek wordt fanatiek bedreven door meisjes vanaf 8 jaar. De variaties op het maken en versieren van accessoires zijn eindeloos: armbanden, riemen, haarbanden, versieringen voor tassen, telefoonhoesjes, sleutelhangers en haarspelden.De elastiekjes en de mal zijn te koop bij speelgoedwinkels en hobbywinkels. Meisjes komen ook samen om te knutselen en organiseren zogeheten ‘Looming party’s’.

Een filmpje voor starters:

https://www.youtube.com/watch?v=Up886wocfs8

De bedenker

Rainbow Loom is in 2011 uitgevonden door Cheong Choon Ng, een Maleisische immigriant van Chinese afkomst en in Amerika afgestudeerd als werktuigbouwkundige. In Amerika zijn miljoenen Rainbow Loom Kits verkocht en is het knutselen inmiddels op vele scholen zelfs verboden omdat alle aandacht naar de Rainbow Loom ging.