Dodental Turkse mijnramp Turkije loopt op - adviseur Erdogan trapt opstandeling

Reddingswerkers van de mijnramp in Turkije
Reddingswerkers van de mijnramp in Turkije Foto EPA / Tolga Bozoglu

Het dodental van het mijnongeluk in Turkije staat nu op 284. Volgens de autoriteiten zitten 18 mijnwerkers nog vast. Het uiteindelijke dodental komt waarschijnlijk boven de driehonderd uit.

Nalatigheid zal worden gestraft

Minister van Energie Taner Yildiz zei vandaag:

“Mensen die bij de naleving van veiligheidsvoorschriften in de mijn nalatig zijn geweest kunnen straffen tegemoet zien.”

De manager van de mijn, Akin Celik, reageerde:

“We weten nog steeds niet wat de exacte oorzaak van het ongeluk is, maar er is geen sprake van nalatigheid van onze kant.”

Adviseur Erdogan schopt mijnwerker

Na een bezoek van premier Erdogan aan het rampgebied braken woensdag rellen uit. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de regering. Ze verwijten Erdogan dat hij de mijn in bescherming neemt. Tijdens het bezoek trapte een adviseur van de Turkse premier, Yusuf Yerkel, een van de demonstranten. Yerkel zegt dat de jongen hem en Erdogan beledigde en wilde aanvallen.

Twitter avatar yesimcf Yesim Comert Acc to PM chief adv Yalcin Akdogan Yerkel’s act of kicking man on the ground held down by 2 others is “self defense” http://t.co/rwHp2kgmlI

Brand oorzaak mijnramp

Dinsdagavond vond er een explosie plaats in de kolenmijn in de Turkse provincie Manisa. Daarna brak er brand uit. De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting. Tot nu toe kwamen slechts acht mensen ongeschonden uit de mijn. Volgens minister Yildiz woedt de brand in de mijn nog steeds. De Turkse mijnexploitant Soma Holding zegt dat in totaal 363 mensen uit de mijn zijn geëvacueerd en 122 mijnwerkers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Ten tijde van de brand waren er 787 mensen aan het werk in de mijn.

Lijken in koelcellen voor watermeloenen

NRC-correspondent Marloes de Kooning bezocht het rampgebied. Bijna iedere familie in Cumaliköy heeft iemand die in de mijn werkt, andere banen zijn er niet. In het dorpje wisselen verslagenheid en woede elkaar af. Lees hier meer over de sfeer in het dorp waar de slachtoffers één voor één naar boven worden gehaald. De eerste begrafenissen vonden gisteren plaats. De meeste lichamen die nog niet zijn begraven, liggen in een koelcel voor watermeloenen.