Cultuurbarbaar, selfies van Heleen en designweekend

Heleen van Royen tijdens de opening van haar expositie Selfmade in het Letterkundig Museum.
Heleen van Royen tijdens de opening van haar expositie Selfmade in het Letterkundig Museum. FotoANP / Martijn Beekman

Nieuw weekend, nieuwe kansen! Ga je dit weekend naar de selfietentoonstelling van Heleen, of ga je design kijken in Den Haag? En dan kun je ook nog de Cultuurbarbaar uithangen in Leiden.

KIJKEN // De selfies van Heleen

vanaf vrijdag 16 mei t/m 6 september, Letterkundig Museum, Den Haag

Vanaf vandaag kun je kijken naar de veelbesproken selfietentoonstelling Heleen van Royen: Selfmade. Het Haagse Letterkundig Museum, waar de tentoonstelling te zien is, omschrijft de zelfportretten van schrijfster Van Royen (1965) als “rauw en kwetsbaar.” NRC-kunstredacteur Arjen Fortuin schreef (10ct) gisteren in NRC Handelsblad dat je in de tentoonstelling geen moment aan Van Royen ontkomt; door de opstelling van de foto’s in een kleine ruimte kun je bijna niet van haar wegkijken. En dat werkt, aldus Fortuin, want de foto’s komen hierdoor beter tot hun recht dan in het bijbehorende boek over de tentoonstelling. Fortuin:

“Subtiel zal het bij Van Royen nooit worden, maar de wrange brutaliteit van haar boeken is ook de kern van deze fototentoonstelling – wat dat betreft voldoet Selfmade precies aan het voornemen van het museum om de Nederlandse letterkunde in beeld te brengen.”

Eergisteren lichtte Van Royen haar tentoonstelling toe in De Wereld Draait Door:

Lees hier ons uitgebreidere stuk over de selfies van Heleen van Royen.

FESTIVAL // Cultuur?Barbaar!

t/m zaterdag 17 mei, diverse locaties, Leiden; middagprogramma gratis, avondprogramma 5,- passe-partouts 13,50

Wat begon als stageproject groeide uit tot een volwaardig festival: het Leidse Cultuur?Barbaar! vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Met het samensmelten van een conferentie en een festival wil de organisatie maatschappelijk relevante theoretische discussies buiten de academische muren laten treden. De middagprogramma’s bestaan uit lezingen en exposities, het muzikale gedeelte vindt in de avond plaats.

Vorig jaar was de grote muzikale trekker de Nederlandse undergroundband The Ex. Ook dit jaar is er tegendraadse muziek geprogrammeerd: headliner van het festival is de Britse postpunkband The Membranes. Verder speelt Rooie Waas uit Amsterdam en vaardigt het Utrechtse label Snowstar Records het dromerige project World of Dust af voor een luistersessie. Frontman van The Membranes, John Robb, houdt vanmiddag een lezing over de Do It Yourself-mentaliteit. Bekijk het volledige programma.

Bekijk een korte uitleg van de initiatiefnemers, twee studenten van de Universiteit Leiden:

GAAN // Design Kwartier

vrijdag 16 t/m zondag 18 mei, Zeeheldenkwartier, Den Haag, gratis te bezoeken

Design dat vers van de tekentafels is gerold kun je dit weekend in Den Haag vinden op het Design Kwartier festival. Tijdens het festival kun je je verdiepen in vintage lifestyle en in­te­rieur, kunst en slow design (handgemaakte spullen en ontwerpen)­. Ook zijn er pop-up stores, specials in be­staande winkels en exposities. En je kunt natuurlijk heel veel design kopen.

Speciaal voor het Designkwartier opent het Tilburgse Textielmuseum drie dagen een theedoekenwinkel. Vanmiddag om vier uur houden studenten van de Haagse Kunstacademie (KABK) een parade met bijzondere voertuigen van het centrum van Den Haag naar het Designkwartier (Zoutmanstraat). Ook het Museum voor Communicatie en Panorama Mesdag doen mee; ga bijvoorbeeld naar de tentoonstelling Pratende Apparaten.

Lees je alvast in met alle deelnemende ontwerpers en instellingen, locaties en bekijk de plattegrond van Design Kwartier.

KIJKEN // Klassieker(s)

Wuthering Heights, zaterdag 17 mei, BBC 2, 14.25-16.05u
Laat het aan de BBC over om op zaterdagmiddag klassiekers uit te zenden. Voor morgen hebben ze de eerste verfilming van Emily Brontes roman uit 1847 Wuthering Heights afgestoft. De VPRO Gids omschrijft deze eerste bewerking uit 1939 als “volgens velen de beste” van de tragische romance tussen Heathcliff en Cathy.

Ter voorbereiding luistert u alvast naar de debuutsingle die van Kate Bush in 1978 een ster maakte en het liefdesverhaal uitstekend samenvat:

En kijk ook even naar de zinderende trailer:
http://youtu.be/sUprLYOeoxU

Godzilla, diverse bioscopen
En als je de deur uit wilt en op een groot scherm naar een nog groter monster uit de zee wil kijken, dan kun je naar de remake van Godzilla, die gisteren in première ging. Als verklaring voor het monster wordt de kernramp van Fukushima in 2011 aangevoerd, een verwijzing naar de oorspronkelijke monsterfilm Gojira. Die belichaamde precies zestig jaar geleden als aanklacht tegen Amerikaanse kernproeven ook al nucleaire angst.

Volgens NRC, die film drie sterren geeft omdat hij toch “langzaam op stoom komt”, past de nieuwe Godzilla nog meer in een Japanse traditie door meerdere giganten de degens te laten kruisen:

“Want naast Godzilla zijn er ook twee MUTO’s, immense sprinkhanen die zich voeden met kernenergie. Als het mannetje en vrouwtje zich voortplanten zijn de rapen gaar, met dichte zwermen sprinkhaanbaby’s vol atoomkracht. De mensheid heeft de gevreesde Godzilla dus hard nodig om de MUTO’s uit te schakelen en de balans in de natuur te herstellen. Jammer genoeg duurt het veel te lang voordat Godzilla (zowel film als monster) op stoom komt en de massadestructie waar we met smart op wachten een aanvang neemt.”

DANSEN // Singlefeestje

vrijdag 16 mei, Melkweg, Amsterdam, kaarten 10 euro

Nee, dit is geen feestje voor alleenstaanden, dit is een feestje voor mensen die graag plaatjes willen aanvragen. En dit is voor zover wij weten het enige feestje waar je een keer niet al brullend door de bassen heen en wapperend met een zompig bierviltje je zorgvuldig geselecteerde aanvraag ziet verdwijnen in de smaak van de platendraaier zelf. Participerend feesten is de gulden regel op het Singlefeestje, want daar mag je alles lekker zelf uitkiezen. En wat zit er dan tussen de naar eigen zeggen ‘duizenden cd-singles’ die de organisatie aanbiedt?

“Van Ronan Keating tot Michael Jackson. Van DJ Jean tot Oasis. Van The Beatles tot The Backstreet Boys. Van de nieuwste Dance tot de classics uit de jaren 80.”

Kortom: genoeg. Het concept kun je nog uitvoeren als je scheef wandelt:

1. Blader door de bakjes (net als in een platenzaak!);
2. Geef je plaatje aan de dj;
3. Dans op je uitgezochte plaatje.