Economie

ABN Amro boekt minder winst

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 311 miljoen euro. Dat blijkt uit de vanochtend gepresenteerde cijfers en is een daling van 25 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De onderliggende winst zonder bijzondere posten steeg wel en kwam 30 procent hoger uit op 378 miljoen euro. De omzet steeg met 11 procent naar 1,98 miljard euro.

“De Nederlandse economie vertoont tekenen van herstel. Sinds medio 2013 zijn het aantal verkooptransacties van woningen en de gemiddelde huizenprijzen gestegen. Ondanks dat het bbp in het eerste kwartaal een vertraging laat zien, voornamelijk toe te schrijven aan lager energieverbruik, laten andere indicatoren een verbetering zien. Het zal echter enige tijd duren voordat de kredietvoorzieningen tot meer normale niveaus terugkeren daar zij achterlopen bij de economische ontwikkelingen.” Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm

Belangrijke indicatoren

Beleggers kijken bij deze cijfers naar een aantal belangrijke indicatoren.

Goed nieuws voor beleggers is dat de cost-income ratio ( die uitdrukt hoeveel geld ABN uitgeeft voor elke euro die wordt verdiend) daalde naar 58 procent ten opzichte van de van 64 procent in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Analisten wijzen er al langer op dat ABN de kosten maar moeilijk onder controle krijgt en de daling wijst op een verbetering van de efficiëntie.

Problematisch is wel de groeiende stroppenpot van de bank. De afgelopen jaren moest ABN Amro miljarden toevoegen aan voorzieningen voor leningen die niet meer werden afbetaald omdat klanten in financiële problemen waren gekomen. Afgelopen kwartaal werd er voor 361 miljoen euro aan voorzieningen getroffen, een stijging van 39 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013 daalden de voorzieningen wel. ABN voegde toen 555 miljoen euro toe aan de stroppenpot.

ABN Amro is sinds 2008 in handen van de Nederlandse staat. Om de bank te redden werd 32 miljard euro neergelegd. De bedoeling is dat ABN Amro weer naar de beurs gaat. Zalm maakte geen nieuwe details bekend over de beursgang. Wel waarschuwde hij ervoor dat de relatief goede resultaten in het eerste kwartaal nog niet automatisch betekenen dat het gehele jaar goed wordt. Het eerste kwartaal is traditioneel het beste kwartaal voor de bank.