Zo kan Nederland eruit zien in 2050

Gisteren werd een onderzoek gepresenteerd naar Nederland in 2050. Opblaasbare dijken, een 24-urige werkweek en de anti-obesitaspil maken het leven aangenaam.

In het chique en mondaine Westland, binnen de stadsstaat RotterHaag, wonen momenteel de wijnboeren en gegoede burgers van de regio. Door de klimaatverandering is de temperatuur gestegen en de verandering van de zeestroom bracht ook warm water vanuit de Canarische eilanden. De kust van Hoek van Holland tot Scheveningen als dé nieuwe Europese Rivièra, met Monster als de plek om te flaneren op de boulevard en chic uit eten te gaan. Dankzij de continue bries uit het zuidwesten is de lucht schoon.

Schone lucht, ook al omdat dankzij het cleantech delta-initiatief uit begin 21ste eeuw de industrie in Rijnmond niets meer uitstoot dan zuivere lucht. De oorspronkelijke kas- en tuinbouw was toen al verplaatst naar het hoge noorden. Dankzij Europese steun in 2020 om de economie van armlastige regio’s als Groningen te ondersteunen.

De stadsstaat RotterHaag zelf telt inmiddels 3 miljoen inwoners, niet de grootste stadstaat van Europa maar wel een van de sterkste en invloedrijkste. Dankzij de neutrale ligging tussen Oost en West en het afgenomen belang van de Europese economie op de wereldmarkt, werd Nederland het centrum van de wereld zoals Brussel dit ooit was van Europa.

Het Internationale Cyber Tribunaal kwam in de jaren twintig naar Den Haag. Een noodzakelijk tribunaal. Met name in Griekenland en Spanje hadden zich nieuwe cyberterreurcellen gevormd door werkloze jongeren die er keer op keer in slaagden het internationale internetverkeer te ontregelen en die daarmee een serieuze dreiging voor de wereldvrede vormden. Amerika, Turkije en Rusland hebben erop aangedrongen en China en India ervan overtuigd een Internationaal Cyber Tribunaal op te richten, in Den Haag. Daarmee is Den Haag voorgoed gevestigd als stad van Vrede, Recht en Veiligheid in een wereld die steeds globaler is geworden, met nieuwe machthebbenden.

Turkije is, mede door haar strategische ligging, een nieuwe speler van formaat. Dankzij de actieve rol van Turkije in het vredesproces in het Midden-Oosten kon de rust hier wederkeren. De Arabische lente had de lokale economieën ontregeld en de bevolkingsgroepen dermate uit elkaar gedreven dat Turkse troepen, ondersteund door de NAVO, het machtsevenwicht hebben moeten herstellen. De VS had zich afzijdig gehouden na de door hen opgegeven strijd tegen Al Qaeda in het Midden-Oosten. Al hun troepen waren teruggetrokken. De Turkse economie bloeide en profiteerde enorm dankzij opdrachten voor herstelwerkzaamheden aan havens, luchthavens en wegen in landen als Egypte, Syrië maar ook in Rusland en andere landen van de oorspronkelijke Sovjet-Unie, zoals Oekraïne.

In RotterHaag, als stadsstaat een logisch gevolg van de ooit opgerichte metropoolregio Rotterdam Den Haag, hebben de burgers zich succesvol afgezet tegen de Europese en Nederlandse regering. Uiteraard gaat nog steeds een significant deel van hun inkomen naar de EU en de Nederlandse belastingdienst, maar toch is er vrijheid gecreëerd. De burgers hebben zich succesvol verenigd via sociale media en met inbreng van de eigen spaartegoeden is een lokaal pensioenstelsel gerealiseerd. Van de AOW mag men immers weinig verwachten, dat geld gaat vooral naar hen die het echt nodig hebben in andere EU-regio’s.

De mensen zijn nu gezond, de enorme investeringen in de medical delta hebben hun vruchten opgeleverd: aspirine smeerde je op je brood en nog belangrijker, de anti-obesitaspil was dan wel zeer duur, hij was ook een groot succes. Nadeel is wel dat het verschil tussen arm en rijk nu ook zeer zichtbaar is (geworden). De boerka onderging een revival en deed haar intrede om een en ander te maskeren. Enorme ladingen anti-obesitaspillen werden verscheept naar zowel het Oosten als het Westen, soms in ruil voor schaarse aardmetalen en andere grondstoffen.

De verdere ontwikkeling van de DigiDrug leidde ertoe dat mentale ontspanning op elk moment van de dag mogelijk was, zonder nare bijverschijnselen en goedkoop. Harddrugs zijn nog steeds verboden, softdrugs worden dan wel gedoogd, maar de digidrugs worden met steun van werkgevers en overheid actief aangeboden. Met name de DDA – Digi-DrugApp – was een doorslaand succes. Zin in een half uurtje Caraïbisch gebied? Druk op de ‘C’. Jezelf vijf minuutjes als beste voetballer van de wereld wanen? Druk op ‘V’. Cocaïneverslaafd? Niet meer nodig, via het touch-screen kom je virtueel aan je trekken zonder nadelige bijwerkingen.

Groot voordeel is dat de mensen eindelijk weer eens ontspannen en met elkaar communiceren zonder zich te laten storen door e-mails, whatsapps, enz. Afleidende zaken die de mensen van elkaar vervreemden in de jaren twintig en dertig. Bijkomend voordeel van de DDA was dat ADHD in de kiem gesmoord kon worden.

De doorbraak in kernfusie betekende een onafhankelijke stroomvoorziening. Gekoppeld aan de eigen internetomgeving maakt deze de regio minder gevoelig voor cyber attacks op de vitale infrastructuur vanuit het zuiden van Europa, de Filippijnen en Thailand. Met name in de laatste twee landen is de politiek door corruptie en onderdrukking volstrekt ongeloofwaardig geworden.

Iets wat in India en China succesvol is tegengegaan door de opstand van de sterke middenklasse en de bereidheid van de regering om te polderen.

De mensen in het Westland zijn beschermd tegen het hoge water. Enorme opblaasbare dijken zijn aangelegd die zich vullen bij vloed en zich legen bij eb. De verwachte leegloop door het vertrek van ouderen naar de kop van Afrika is ook meegevallen, al was dit niet alleen een eigen verdienste. Antichristelijke partijen in Afrika maakten namelijk amok tegen de tsunami van Europese vluchtelingen, er was angst voor een Europarisering van Afrika. Met name bejaarden waren niet welkom, het aantal was namelijk exponentieel gestegen na de succesvolle doorontwikkeling van de stamceltransplantatie.

Door die stamceltranspantatie zijn de mensen vrijwel immuun voor ziekten geworden. Men wordt ouder maar wel psychisch minder sterk, Alzheimer is inmiddels volksvijand nummer één.

Het was de opstand tegen de banken uit het arrogante Amsterdam die de mensen echt verenigde tot RotterHaag. Na de vierde bankencrisis in twee decennia was het welletjes: bankiers werden met pek en veren besmeurd en teruggestuurd naar de ZuidAs, hun huizen geconfisqueerd en hun dikke auto’s en 3D-printers afgepakt. Tot overmaat van ramp volgde een imploderende DDOS-attack door een insider van een bank die het gehele betalingsverkeer platlegde. Er was geen euro meer te krijgen en pinnen was onmogelijk.

Na wekenlang gebrek aan benodigdheden in de winkels, was de echte crisis uitgebroken. Honger en plunderingen hebben de mensen uiteindelijk echter bij elkaar gebracht, de politiek is opzij gezet en onder leiding van een commissie van wijzen, jongeren, allochtonen en autochtonen – verbonden via de sociale media – heeft men elkaar gevonden. Spaargeld, buitenlandse valuta, bitcoins, alles werd verzameld om de Rotterdamse Coöperatieve Bank op te richten. Heel gericht is er geïnvesteerd in de RotterHaag-infrastructuur, een onafhankelijke infrastructuur. Onafhankelijk van besluitvorming in Europa maar uiteraard wel verbonden. Zo ook met de overheden van China, India, Rusland, de VS én Turkije, het nieuwe Byzantijnse Rijk.

Burgemeester en wethouders van de regio voerden een ‘vierogenbeleid’ in om elke investering zowel financieel als qua haalbaarheid te checken. Per decreet werden begrotingstekorten verboden. Eenmalige financiële meevallers en de enorme inkomsten uit de accijnzen op de anti-obesitaspil werden opzijgezet als appeltje voor de dorst en voor innovatie.

Een regionaal ontwikkelingsfonds ter stimulering van de werkgelegenheid werd opgericht. En na successen in de medical delta, de cleantech delta en de The Hague Security Delta is het nu tijd geworden voor een nieuwe delta: een delta van wijn, toerisme, autonomie en internationale reputatie. Een stadstaat als geen ander.

Vroeger had je in de VS de Texas Lonestar State en in Zuid-Duitsland de Beieren Freistaat, nu heb je RotterHaag: mooie staat achter de duinen2, internationaal centrum van recht, vrede en veiligheid. Een haven waar de oorspronkelijke bewoners van Rotterdam nog steeds trots op zijn. Het Westland met Monster als mondaine badplaats met een casino waar ook de Parijzenaars graag komen, niet te koud maar aangenaam warm tot in de late uurtjes.

En ADO-Feijenoord dat voor de derde keer op rij de Wereldcup gewonnen heeft.