Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vanmiddag spoeddebat over instroom asielzoekers

Fred Teeven vertrekt na een ministerraad. De positie van de staatssecretaris staat ter discussie na uitspraken dat er meer vluchtelingen naar Nederland komen.
Fred Teeven vertrekt na een ministerraad. De positie van de staatssecretaris staat ter discussie na uitspraken dat er meer vluchtelingen naar Nederland komen. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer komt vanmiddag bijeen voor een spoeddebat over het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Het spoeddebat volgt op uitspraken van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) dat de instroom dreigt op te lopen tot 65.000 voor dit jaar alleen. Tegen Teeven wordt een motie van wantrouwen ingediend.

Het spoeddebat is een initiatief van de PVV en kan rekenen op een meerderheid in de kamer. De partij heeft al aangekondigd om na het debat te stemmen over een motie van wantrouwen tegen Teeven. Volgens PVV-kamerlid Sietse Fritsma komt de toename doordat Teeven met verblijfsvergunningen zou ‘strooien’. Hij roept op tot het sluiten van de Nederlandse grenzen.

Zo snel mogelijk duidelijkheid over lot Teeven

Juist om die motie van wantrouwen is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor een debat, aldus de NOS. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid zijn over de positie van de staatssecretaris.

Teeven meldde gisteren bij de KRO dat er de laatste tijd een forse toename in het aantal asielzoekers is. Er zouden duizend vluchtelingen per week naar Nederland komen, waar dat eerder duizend per maand was. De meesten zijn afkomstig uit Eritrea en Syrië. De stroom is zo omvangrijk dat die ‘niet te behappen’ zou zijn. Naar verluidt zouden mensensmokkelaars verantwoordelijk zijn voor de stijging.

Het debat begint rond 16.00 uur.

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: ‘Teeven waarschuwt voor recordaantal asielzoekers’ (€)