Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Tweede Nederlander besmet met longvirus MERS

Passagiers die uit de Verenigde Arabische Emiraten komen worden gescreend bij de terminal op het vliegveld van Manilla op de Filipijnen. De autoriteiten zoeken naar passagiers die contact hebben gehad met een man die MERS heeft.
Passagiers die uit de Verenigde Arabische Emiraten komen worden gescreend bij de terminal op het vliegveld van Manilla op de Filipijnen. De autoriteiten zoeken naar passagiers die contact hebben gehad met een man die MERS heeft. Foto EPA / Ritchie B. Tongo

Een tweede Nederlander is besmet geraakt met het longvirus MERS. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten, meldt persbureau Novum. Het zou gaan om een vrouwelijk familielid van de besmette man in Den Haag die gisteren met MERS werd opgenomen in het ziekenhuis.

De twee raakten beiden besmet met het virus dat lijkt te worden overgedragen door dromedarissen, tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Ze hebben er een dromedarissenboerderij bezocht en deelden twee weken een hotelkamer. De man en vrouw hebben volgens het RIVM ‘onderliggende aandoeningen’ waardoor ze waarschijnlijk gevoeliger zijn voor een infectie met het virus.

De vrouw is opgenomen in het Isala in Zwolle, waar ze in strikte isolatie wordt verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel. De GGD gaat in kaart brengen met wie de vrouw contact heeft gehad.

NVWA-controle op kamelenboerderij

In Saoedi-Arabië blijkt een kwart van de dromedarissen besmet met het virus. Om die reden voerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanmorgen een preventieve controle uit bij een kamelenmelkerij in Berlicum (Noord-Brabant). Volgens de NVWA wijzen de eerste tests erop dat de 85 dromedarissen virusvrij zijn.

MERS hoort tot dezelfde familie als SARS

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een recent type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt.
De ziekte behoort tot dezelfde virusfamilie als SARS. Er is nog geen vaccin voor het virus en het is nog onbekend hoe MERS zich precies verspreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich in toenemende mate zorgen over de virusziekte, maar van een noodsituatie is volgens de WHO nog geen sprake. Tot nu toe zijn er 463 mensen besmet geraakt, 147 mensen zijn in Saoedi-Arabië overleden.

Lees hier meer over de besmettelijkheid en de achtergrond van het virus.