Twee doden bij protesten in Thailand - eis voor uitstel verkiezingen

Een Thaise agent maakt foto's van de plek bij het Monument voor de Democratie in Bangkok waar vannacht schietpartijen plaatsvonden en dodelijke slachtoffers vielen.
Een Thaise agent maakt foto's van de plek bij het Monument voor de Democratie in Bangkok waar vannacht schietpartijen plaatsvonden en dodelijke slachtoffers vielen. Foto AFP/Nicolas Asfouri

Anti-overheidsdemonstraties in Bangkok zijn vannacht uitgelopen op explosies en schietpartijen gericht op de activisten waarbij voor zover bekend twee mensen bij zijn omgekomen. 22 mensen raakten daarnaast gewond, zo schrijft persbureau AP vanochtend.

Het geweld vond plaats vlak bij het Monument voor de Democratie in de Thaise hoofdstad, waar demonstranten momenteel dag en nacht verblijven. Onder de doden zijn een betoger die lag te slapen en een vrijwillige bewaker, aldus de Thaise autoriteiten. Wie er achter de aanval zit is niet bekend. Het dodental als gevolg van het politieke geweld dat in november oplaaide is hiermee opgelopen naar zeker 27, 800 mensen raakten in totaal gewond.

Premier op de vlucht voor demonstranten

Honderden demonstranten drongen daarnaast vanochtend de luchtmachtbasis in waar de Thaise premier Niwatthamrong Boonsongphaisan op dat moment in vergadering was met de verkiezingscommissie. De minister-president sloeg samen met de commissie op de vlucht.

De activisten eisen dat er geen nieuwe verkiezingsdatum komt tot de vereiste hervormingen zijn doorgevoerd. Vorige week eisten de demonstranten dat de gehele regering binnen drie dagen zou opstappen om vergeldingsacties te voorkomen. Een groep demonstranten probeerde toen een pand van de nationale veiligheidsdiensten te bestormen, waarop agenten traangas inzetten.

Twee dagen eerder werd Yingluck samen met negen ministers door het constitutionele hof uit haar ambt gezet. Ze is schuldig bevonden aan machtsmisbruik; ze zou niet het recht hebben gehad om in 2011 een hooggeplaatste directeur van de veiligheidsdienst over te plaatsen.