Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie kritisch, maar Teeven houdt steun Kamer

Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin zijn optreden gisteravond wordt besproken.
Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin zijn optreden gisteravond wordt besproken. Foto ANP / Martijn Beekman

De oppositie in de Tweede Kamer hekelt het tv-optreden van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gisteravond. Teeven zei dat er een grote toename van asielzoekers is dit jaar. Voor een motie van wantrouwen is vooralsnog te weinig steun.

Update 19.03 uur: De PVV heeft het vertrouwen in Teeven opgezegd, maar zoals verwacht is daar geen meerderheid voor in de Kamer.

Teeven zei gisteravond dat op dit moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen - vooral uit Eritrea - en dat dit jaar mogelijk 65.000 asielzoekers zijn te verwachten.

Meerdere Kamerleden betwijfelen ook of de aantallen asielzoekers die de staatssecretaris gisteravond noemde op tv wel kloppen, zo blijkt tijdens het spoeddebat, schrijft persbureau Novum. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat het debat alleen gevoerd kan worden als de feiten op tafel komen:

“Het heeft er alle schijn van dat de beweringen maar moeilijk onderbouwd kunnen worden.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw betitelt het optreden van Teeven en het spreken over “alarmerende cijfers” als “paniekvoetbal”:

“Het was onhandig dat hij op televisie de noodklok luidde, terwijl er feiten en analyses noodzakelijk zijn om een goede discussie te voeren.”

PVV overweegt vertrouwen op te zeggen

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dreigt een ‘enorme migratieramp’. Hij vindt dat Nederland de grenzen onmiddellijk moet sluiten. Afgesproken is daarom al dat het debat op inhoudelijke gronden volgende week dinsdag zal worden gevoerd. De Kamer debatteert nog over het optreden van Teeven.

De PVV overweegt het vertrouwen in Teeven op te zeggen, omdat hij zou hebben “gestrooid met verblijfsvergunningen”. Maar een eventuele motie van wantrouwen zal geen meerderheid krijgen, zo is nu al duidelijk.