Omstreden Spuiforum Den Haag krijgt nieuw ontwerp

De locatie die is geselecteerd voor het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.
De locatie die is geselecteerd voor het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Foto ANP/Martijn Beekman

De partijen die onderhandelen over het vormen van een nieuw Haags stadsbestuur hebben een akkoord over een alternatief plan voor het omstreden Spuiforum. De huidige bouwplannen voor het cultuurpaleis zijn van de baan, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Het budget blijft 181 miljoen voor een nieuw gezamenlijk onderkomen voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium, maar de opleverdatum is een jaar uitgesteld. De precieze locatie is nog niet bepaald voor dit gebouw, maar de bedoeling is nog steeds dat gebouwd wordt in het gebied rond het Wijnhavenkwartier en het Spuiplein.

Voorbereidingen waren al gestart en werden gestaakt

De voorbereidingen voor de bouw van het Spuiforum waren al begonnen nadat de vorige gemeenteraad daarmee instemde. Na de verkiezingen raakten coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hun meerderheid kwijt en werden de voorbereidingen weer gestaakt.

Dit verse akkoord komt voort uit onderhandelingen tussen de voormalige coalitiepartijen en de Haagse Stadspartij, die fel tegenstander van het cultuurpaleis was. Inmiddels is ongeveer twintig miljoen euro uitgegeven. De onderhandelende partijen willen de uitgaven van de gemeente terugdringen, zo staat in het persbericht:

“Het is de nadrukkelijke ambitie deze gemeentelijke bijdrage te verlagen door een integrale aanbesteding. Deze nieuwe vorm van aanbesteding biedt daartoe reële kansen.”

Voor de uitvoering van dit nieuwe plan is het essentieel dat de onderhandelingen tussen D66, PvdA, CDA, VVD en de Haagse Stadspartij voor het vormen van een nieuw stadsbestuur slagen. Die onderhandelingen duren waarschijnlijk nog enkele weken. Als de partijen er niet uitkomen staat ook dit nieuwe plan weer op losse schroeven.