Cultuur

Kleine brouwerijen zijn hip, maar ze zorgen wel voor dure hop

STOCKXPERT - ano FOTOLIA -ano DREAMSTIME - ano
STOCKXPERT - ano FOTOLIA -ano DREAMSTIME - ano iStock

Van plan om zelf bier te gaan brouwen? Hip hoor, maar misschien moet je daar nog even mee wachten. In de Verenigde Staten is de prijs van hop de afgelopen jaren namelijk explosief gestegen.

Hoe dat komt? Het aantal kleine brouwerijen is er fors toegenomen. Die stoppen veel meer hop in hun ketels dan de grote industriële brouwers. En dus is er nu een tekort.

Lastig, want ook in Nederland zijn we gek op ambachtelijke hipsterbiertjes. Wordt een terrasje pakken binnenkort duurder?

Hip hop

Eerst even, hop. Een vrij essentieel bestanddeel van bier. Omdat het conserveert, maar vooral omdat het de smaak bepaalt. In hop zit namelijk alfazuur. Hoe meer je daarvan gebruikt, hoe bitterder het bier. De India Pale Ale (IPA), een van de best verkochte biersoorten van dit moment, staat bijvoorbeeld bekend om zijn sterke hopsmaak.

In totaal zijn er zo’n tachtig hopsoorten in de wereld. Die kun je onderverdelen in alfahop - verbouwd voor het zuur - en aromahop, dat bier een speciale smaak kan geven. Denk citrus.  Vooral aromahop is bij kleine brouwerijen in trek, zegt Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief (KBC):

“Grote brouwerijen selecteren op alfazuur. Hun pils moet consistent zijn. Dat maakt voor kleinere brouwerijen minder uit. Zij selecteren op smaak.”

Waar komt dat allemaal vandaan?

De twee grootste producenten ter wereld zijn Duitsland en de VS.

De hoeveelheid hopgrond is de afgelopen decennia meer dan gehalveerd:

Reden? Door een overschot was de prijs van hop lange tijd laag, waardoor boeren overstapten op meer winstgevende gewassen.

En daardoor is nu dus een tekort?

Ja en nee. Want er is nog altijd een overschot aan alfazuur. Maar bepaalde soorten aromahop zijn inmiddels moeilijk te krijgen. Dat zegt ook directeur Keinemans:

“Sommige soorten, die nu nog niet eens zijn volgroeid, zijn al uitverkocht. Dat terwijl de oogst pas in september is en de opbrengst nog onduidelijk.”

Dat gaat al een paar jaar zo, maar wordt steeds erger. En dat komt dus door de kleine brouwerijen. Alleen al in de VS is het aantal microbreweries het afgelopen jaar met vijftien procent toegenomen naar ruim 2.700, schrijft de Financial Times.

Daar zijn ze inmiddels goed voor acht procent van de totale biermarkt. Ter vergelijking: in Nederland is dat vijf procent. Het Klein Brouwerij Collectief had vier jaar geleden 38 leden. Nu zijn dat er 106. En ook dat aantal blijft toenemen.

Volgens de Rabobank zijn de prijzen van sommige hoppen mede daardoor flink gestegen. In een rapport spreekt de bank van wereldwijde prijsstijgingen tussen de twintig en honderd procent.

Moeten we ons zorgen gaan maken?

Voorlopig blijft het probleem vooral beperkt tot de VS. Niet voor niets dat de internationale brancheorganisatie van hopproducenten, het IHGC, verwacht dat daar nog dit jaar 1.200 hectare aan nieuwe hopgrond zal worden aangelegd.

In Nederland kunnen grote brouwers voor problemen zorgen als ook zij speciale hop gaan gebruiken, zegt Keinemans van het KBC. Duvel doet dat bijvoorbeeld al met zijn Triple Hop.

Bierliefhebbers zullen er voorlopig niet al te veel van merken, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Brouwers, de overkoepelende brancheorganisatie van acht grote bierbrouwers.

“De prijs van een biertje hangt van veel meer af dan alleen de prijs van hop. Geen reden om meteen bang te worden dus.”