Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Jongeren voorzichtiger geworden met delen op social media

Een Japanse toerist maakt een foto op eerste Paasdag van de kleurige bloemen in de Keukenhof.
Een Japanse toerist maakt een foto op eerste Paasdag van de kleurige bloemen in de Keukenhof. ANP / Sander Koning

Tieners worden voorzichtiger op de sociale media. Echte privézaken en -foto’s zijn ze meer op besloten media als Whatsapp gaan delen, en minder op Twitter en Facebook waar meer mensen meekijken. Dat blijkt uit een vandaag verschenen publicatie Tieners en online privacy van kenniscentrum Mijn Kind Online.

Het kenniscentrum, onderdeel van Kennisnet, beoogt ICT in het onderwijs te bevorderen. Voor het onderzoek zijn 1.710 tieners van 12 tot en met 17 jaar online ondervraagd door TNS NIPO.

De meeste jongeren denken goed na welke informatie ze met wie delen. Ze willen daarbij vooral hun goede imago bewaken. Ouders mogen veel van hen weten. 84 procent van de 12 tot 18 jarigen is bevriend met een of beide ouders op Facebook.

De indruk dat jongeren te pas en te onpas drank- en naaktfoto’s de wereld insturen, kan iets worden bijgesteld. Drie procent van de tieners verstuurt naaktfoto’s van zichzelf. Tieners vinden het normaal dat hun ouders weten wat ze online doen, zo meldt het rapport van Mijn Kind Online.

Lees het volledige artikel ‘Als je selfie er maar goed uitziet’.